gr lgflag flag English

latest news1

Προτεινόμενες δίαιτες σε αυτιστικά παιδιά

Δίαιτα χωρίς γλουτένη, χωρίς καζεΐνη και χωρίς σόγια

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη και στα παράγωγά τους. Η καζεΐνη βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προιόντα, υπάρχει επίσης σε μικρές ποσότητες στο ψωμί, στις σάλτσες, στα επεξεργασμένα δημητριακά.

Οι πρωτείνες αυτές απορροφούνται διαφορετικά από τα αυτιστικά παιδιά και δρούν σαν ψευδο-οπιούχα. Σαν φάρμακα δηλαδή στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα όπως αδυναμία συγκέντωσης και επιθετικότητα. Προκαλούν επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις.

Η προτεινόμενη αυτή δίαιτα αποτελεί μια δημοφιλή διατροφική προσέγγιση για την βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού και βασίζεται στην υπόθεση ότι:

Α) ενώ στις φυσιολογικές περιπτώσεις η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα στο πεπτικό σύστημα, στα αυτιστικά παιδιά η γλουτένη, η καζεΐνη και η πρωτενη της σόγιας διασπώνται σε πεπτίδια που αποκαλούνται casomorphinκαι gliadorphin.

Β) τα αυτιστικά παιδιά δεν έχουν τα στομαχικά ένζυμα που φυσιολογικά διασπούν τις πρωτείνες από το γάλα, το σιτάρι και άλλα δημητριακά. Αυτό επιτρέπει στις άπεπτες τροφές να ταξιδεύουν διαμέσου του στομάχου στο έντερο όπου απορροφώνται μέσω ενός <διαρρέοντος εντέρου>.

Μετά την αφαίρεση από την διατροφή της γλουτένης, της καζεΐνης και της σόγιας, πολλά παιδιά έχουν δεί θετικά αποτελέσματα και βελτιώσεις σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας και αυτοτραυματισμού.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εφαρμογή της δίαιτας, γιατί οι πρωτεΐνες αυτές περιέχονται σε πληθώρα τροφίμων και απαραίτητη μπορεί να είναι και η χρήση κάποιου συμπληρώματος.

Επιτρεπόμενες τροφές: κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρια, θαλασσινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, φακές, ρεβύθια, πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, αυγά, ταπιόκα, μέλι,
ζάχαρη, γλυκά κουταλιού,λάδι,αλεύρι ρυζιού ή πατάτας, ξηροί καρποί.

ΔΙΑΙΤΑ Feingold

Η δίαιτα Feingoldαρχικά χρησιμοποιήθηκε ως μία διατροφή για τις αλλεργίες και  παρατηρήθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των ατόμων στη συμπεριφορά και την προσοχή.

Στηρίζεται στην εξάλειψη όλων των συνθετικών χρωμάτων, αρωμάτων, συγκεκριμένων συντηρητικών και σαλικυλικών από την διατροφή, όπως και όλων των τροφίμων που τα περιέχουν. Αποκλείονται επίσης όχι μόνο τρόφιμα αλλα και αρώματα και μη βρώσιμα αντικείμενα. Είναι ουσίες που πιστεύεται πως συνδέονται με την υπερκινητικότητα και τις διαταραχές συμπεριφοράς.

Πρόσφατα η επιτροπή για τις εξειδικευμένες δίαιτες και την παιδική υπερκινητικότητα στις Η.Π.Α αποδέχτηκε την δίαιτα Feingold.

Κετογονική δίαιτα

Η κλασική κετογονική δίαιτα έχει υπάρξει η παραδοσιακή αντιμετώπιση και είναι η μόνη για την οποία υπάρχουν τα περισσότερα κλινικά στοιχεία.

Καθορίζεται από μία αναλογία γραμμαρίων λίπους σε γραμμάρια πρωτεΐνης με επιπλέον συνδιασμένους υδατάνθρακες. Μία αναλογία 4:1 (90% των θερμίδων από λίπος) ή μία 2:1 (83% λίπος) μπορεί να είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει την επαρκή πρωτείνη σε εφήβους και βρέφη και σε παιδιά με εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές ανάγκες.

Ο περιορισμός των υγρών δεν θεωρείται πλέον απαραίτητος και η επαρκής κατανάλωση υγρών πιθανώς να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και τις πέτρες στα νεφρά.

Δίαιτα συγκεκριμένων υδατανθράκων (SCD)

Η δίαιτα συγκεκριμένων υδατανθράκων είναι μια επιστημονική δίαιτα αυτισμού που βασίζεται στη χημεία,τη βιολογία και τις κλινικές μελέτες.

Οι μικροοργανισμοί του εντέρου καταστρέφουν τη γαστρεντερική οδό και προκαλούν πεπτικά και εγκεφαλικά προβλήματα.Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του εντέρου επιβιώνουν επειδή τρέφονται με υδατάνθρακες που είναι δύσκολο να πεφθούν.Όταν η SCD απαλείφει τους αγαπημένους υδατάνθρακες των μικροοργανισμών τους αναγκάζει να λιμοκτονήσουν.

Η επιλογή των τροφών βασίζεται στην χημική τους δομή.Οι επιτρεπόμενοι υδατάνθρακες έχουν μοριακή δομή που είναι αρκετά μικρή,ώστε να μεταφερθούν από την επιφάνεια του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος.Αυτοί οι υδατάνθρακες δεν απαιτείται να διασπαστούν από διάφορες διαδικασίες των πεπτικών οργάνων,όπως το πάγκρεας.

Η δίαιτα συγκεκριμένων υδατανθράκων είναι κλινικά ελεγμένη για πάνω από 50 χρόνια με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η δίαιτα SCDδεν είναι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Special Diets

  Got
WorseA
No
Effect
Got
Better
Better:
Worse
No. of
CasesB
Candida Diet 1% 41% 58% 41:1 71
Feingold Diet 0% 45% 55%   96
Gluten- /Casein-Free Diet 3% 27% 70% 24:1 237
Removed Chocolate 1% 50% 49% 36:1 149
Removed Eggs 3% 61% 36% 11:1 125
Removed Milk Products/Dairy 2% 43% 56% 31:1 336
Removed Sugar 3% 48% 49% 14:1 207
Removed Wheat 1% 41% 58% 44:1 226
Rotation Diet 3% 37% 60% 20:1 65
Specific Carbohydrate Diet 3% 33% 64% 21:1 33

Μετά από μελέτη 20 οικογενειών με αυτιστικό παιδί στον νομό θεσσαλονίκης και την συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου σας παραθέτω μερικά παραδείγματα του 24ωρου διαιτολογίου τους.

ΠΑΙΔΙ 1ο 

ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα

ΠΡΟΓΕΥΜΑ:φρούτο

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: φαγητό της οικογένειας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: σοκολάτα

ΒΡΑΔΙΝΟ: γάλα

ΠΑΙΔΙ 2ο

ΠΡΩΙΝΟ: τίποτα

ΠΡΟΓΕΥΜΑ: 1 pitabakes

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 1 πίτσα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: πατατάκια

ΒΡΑΔΙΝΟ: πατατάκια

ΠΑΙΔΙ 3ο

ΠΡΩΙΝΟ: κέικ

ΠΡΟΓΕΥΜΑ: κέικ

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: κέικ,σοκολάτα,πατατάκια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: κέικ,σοκολάτα

ΒΡΑΔΙΝΟ: κέικ,σοκολάτα,πατατάκια

ΠΑΙΔΙ 4ο

ΠΡΩΙΝΟ:κουλούρι

ΠΡΟΓΕΥΜΑ: σοκολάτα,πατατάκια

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: ψάρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: σοκολάτα

ΒΡΑΔΙΝΟ: ψάρια

Όπως παρατηρήσατε από τα μενού των συγκεκριμένων παιδιών,κοινό χαρακτηριστικό είναι η μονοφαγία (λόγω εμμονής σε συγκεκριμένα τρόφιμα).

Στην πλειοψηφία τους οι γονείς ενώ έχουν ακούσει για τις δίαιτες περιορισμού,κανείς δεν τις έχει εφαρμόσει λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Στην περίπτωση που επιλεγεί κάποια από τις προτεινόμενες δίαιτες θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο εξαιτίας της εμμονής των παιδιών σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Έτσι θα πρέπει να καταφύγουμε σε διάφορα "τρίκ" ώστε το φαγητό να γίνει αποδεκτό από το παιδί. Σίγουρα με την σωστή ενημέρωση των γονέων και πάντα μετά από συννενόηση του ιατρού και του διατροφολόγου υπάρχει η πιθανότητα βελτίωσης.

Επιμέλεια

Πέτρος Μπαλασίδης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος