gr lgflag flag English

latest news1

Είσαι γυμναστής αλλά κάτι σου λείπει...

Η δουλειά ενός γυμναστή είναι πολυεπίπεδη. Εκτός από την προπονητική, τη φυσιολογία και την εργονομία της κάθε προπόνησης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τον σωματότυπο του πελάτη μας, συνήθως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με την ψυχολογία του και πολύ περισσότερο με τα κιλά του.Ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει ο καθένας μας αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό διαφορετικά, προσπαθώντας πάντα να αποκομίσουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πελάτη μας.

Ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει ο καθένας μας αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό διαφορετικά, προσπαθώντας πάντα να αποκομίσουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πελάτη μας.

Όλοι οι επαγγελματίες Καθηγητές Φυσικής Αγωγής είτε σε γυμναστήρια, είτε σε πιο προσωπικό επίπεδο personal training έχουν έρθει σε περίεργες θέσεις.Να πρέπει, για παράδειγμα, να απαντήσουν σε ερωτήσεις των πελατών τους για την διατροφή τους ή ακόμα και την ψυχολογία τους.
Θα πρέπει αρχικά να αντιληφθούμε οτι αν δεν έχουμε περαιτέρω εξειδίκευση σε κάποια από τις παραπάνω ειδικότητες δεν θα πρέπει να επεμβαίνουμε στη δουλειά κάποιου άλλου επιστήμονα. Αντιθέτως θα πρέπει να είμαστε καλοί γνώστες των αντικειμένων έτσι ώστε αν αναγνωρίσουμε κάποια προδιάθεση στον πελάτη μας, να τον παραπέμψουμε στον αντίστοιχο ειδικό με τον οποίο, ιδανικά, θα συνεργαστούμε κιόλας.

Η εκπαίδευση του Κ.Ε.Α.Δ.Δ. λοιπόν γεμίζει την φαρέτρα και των γυμναστών αλλά και πολλών άλλων κλάδων και επιστημών με τόσα εργαλεία και όπλα ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα των πελατών τους. Στο τέλος τις εκπαίδευσης όλοι αναρωτιόμαστε πως δουλεύαμε χωρίς αυτά τόσα χρόνια.
Το βασικότερο και κυριότερο, προσωπικά, θεωρώ οτι είναι η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων όπως της διαιτολογίας, της ψυχολογίας, της φυσικής αγωγής και πολλών άλλων στην καθημερινότητα πέρα από οποιαδήποτε μισαλλοδοξία. Είναι φοβερά σημαντικό να μπορώ να έχω την άμεση συμβουλή του αντίστοιχου ειδικού που είμαι πλέον σίγουρος οτι όταν παρακολουθήσει τον πελάτη μου ή εγώ τον δικό του θα του πούμε τα ίδια πράγματα.

Ο πελάτης έτσι νιώθει και είναι σημαντικός μιας και πλέον έχει μια ολιστική παρακολούθηση. Παρατηρεί περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής του, μιας και φαντάζομαι οτι όλοι μας το ξέρουμε πλέον οτι ακόμα και αν ο πελάτης μας φτάσει με πολύ δουλειά και προπόνηση στον στόχο του δεν θα μπορέσει ποτέ να τον χαρεί αν δεν έχει λύσει πρώτα τα ψυχολογικά θέματα που τον απασχολούν. Ένα από τα σημαντικά κομμάτια επίσης είναι οτι αυξάνουμε την διατηρησιμότητα των πελατών μας λόγω της ειλικρίνιας στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Στην εκπαίδευση του Κ.Ε.Α.Δ.Δ. παίρνουμε όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να εκαπιδεύσουμε τους πελάτες μας πως να διαχειρίζονται το σώμα τους για πάντα.Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε πελάτες για κάποιους μήνες αλλά για μια ζωή.Γινόμαστε πλέον αυτοί στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν όποτε χρειαστούν τη βοήθειά μας για πάντα.Είμαστε εκείνοι τους οποίους θα συμβουλευτούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν ακόμα κι αν δεν είμαστε οι κατάλληλοι να τους απαντήσουν.

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση του Κ.Ε.Α.Δ.Δ. όμως παίρνουμε και μια μεγάλη ευθύνη. Να αντιμετωπίσουμε όλους τους πελάτες μας σοβαρά και ολοκληρωτικά. Δεν μπορούμε πλέον έχοντας πάρει όλη αυτή την γνώση να μην ενημερώνουμε τους πελάτες μας στην περίπτωση που  αντιλαμβανόμαστε οτι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και από κάποια άλλη ειδικότητα.Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε μόνο μύς, λίπος, αερόβια και αναερόβια ικανότητα, και να δούμε μήπως πρώτα χρειάζεται ψυχική τόνωση, υποστήριξη και καλή θρέψη.

Ένας υπέρβαρος και αγύμναστος άνθρωπος δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είναι άρρωστος και δυσθρεμένος όπως αντίστοιχα ένας αδύνατος και γυμνασμένος δεν σημαίνει οτι είναι υγιής και καλοθρεμένος.

Η εκπαίδευση λοιπόν έχει σαν στόχο να αντιληφθούμε οτι όπως τίποτα στην ζωή μας δεν είναι μονοδιάστατο έτσι είναι και ο άνθρωπος.Δεν μπορούμε λοιπόν να τον αντιμετωπίζουμε μόνο από την μια πλευρά, γιατί έτσι αναγκαστικά υποχρεώνουμε τον εαυτό μας σαν επαγγελματίες να λύσουμε το πρόβλημα μόνο στην μία πλευρά.

Κανένα πρόγραμμα άσκησης, διατροφής ή οποιοδήποτε άλλο δεν είναι επιτυχημένο αν ο πελάτης σας δεν περνάει καλά. Μην αναρωτιέστε λοιπόν όταν οι πελάτες σας σταματάνε την προσπάθεια που ξεκινήσανε μαζί σας.Είναι γιατί δεν μπορέσατε να αντιληφθείτε και να αγγίξετε εκείνη την χορδή της ψυχολογίας τους που θα τους έκανε να βγάλουν τον πιο ωραίο ήχο.

Τον ήχο της ευτυχίας. 

Σημάδης Θεόδωρος 

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής,

Personal Trainer, Group Exercise Trainer

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία