gr lgflag flag English

latest news1

Ποιός ο ρόλος του Διαιτολόγου στις Διατροφικές Διαταραχές;

Σε αυτό το video η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), Ιωάννα Κοντελέ μοιράζεται μαζί μας περισσότερες πληροφορίες για τις διατροφικές διαταραχές και τη διάγνωσή τους, ενώ επίσης επισημαίνει και το ρόλο του Διαιτολόγου στις Διατροφικές Διαταραχές.

Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βάσια Κωνσταντινίδη.

✔️ Ποιες είναι οι διατροφικές διαταραχές; [4:29]

To Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης (DSM-5) ορίζει διαγνωστικά κριτήρια για 3 τύπους διατροφικών διαταραχών: την Νευρική Ανορεξία, την Νευρική Βουλιμία και την Αδηφαγική Διαταραχή. Επιπλέον, αναγνωρίζεται η κατηγορία των Μη Προσδιοριζόμενων Διαφορετικά ΔΔ, όπου δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια των 3 προαναφερομένων.

✔️ Η Ελλάδα έχει αυξημένα ποσοστά διατροφικών διαταραχών συγκριτικά με άλλες χώρες; [6:01]

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι οποίες να συγκρίνουν διακρατικά τον επιπολασμό των Διατροφικών Διαταραχών. Στην Ελλάδα διεξήχθη πρόσφατα μελέτη από το ΚΕΑΔΔ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την οργάνωση τον κ.Β.Κατσίλα και την συμμετοχή 25 εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου, όπου βρέθηκε ότι το 25% των ατόμων που έρχονται σε ένα διαιτολογικό γραφείο πάσχουν από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.

✔️ Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται συνήθως; [9:57]

Εμφανίζονται αρχικά κυρίως στην εφηβική ηλικία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν οι ενήλικες, καθώς μια ΔΔ μπορεί να ξεκινήσει και στην ενήλικη ζωή.

✔️ Υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να διακρίνει ένα διαιτολόγος; [11:20]

Υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Διαιτολόγοι ώστε να μην προχωρήσει η Διαταραχή. Ένα άτομο που εκφράζει οποιαδήποτε καθαριστική συμπεριφορά (εμετος, χρήση διουρητικών, φαρμάκων με σκοπό το αδυνάτισμα ή ακόμα και την υπερβολική γυμναστική με σκοπό τη μείωση του βάρους) βρίσκεται σίγουρα στο δρόμο για διατροφική διαταραχή.

✔️ Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγει να παρακολουθεί ένα τέτοιο περιστατικό ο διαιτολόγος εάν δεν γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσει; [12:36]

Δυστυχώς ο διαιτολόγος που δεν θα αναγνωρίσει ένα περιστατικό διατροφικής διαταραχής μπορεί να το οδηγήσει βαθύτερα στη διαταραχή του, διαιωνίζοντας τους παράγοντες που τη συντηρούν. Η περιοριστική δίαιτα, η ανάγκη τήρησης διατροφικών κανόνων, το συνεχές ζύγισμα, είναι τεχνικές που ωθούν ένα άτομο με προδιάθεση να εμφανίσει διατροφική διαταραχή.

✔️ Ποιος είναι ο ρόλος του διαιτολόγου στα περιστατικά αυτά [15:10]

Η διατροφική αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών. Εάν δεν αποκατασταθούν οι διατροφικές ελλείψεις, δεν επέλθει η βιοχημική ισορροπία και η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, το άτομο δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ψυχοθεραπεία του καθώς ο εγκέφαλος του θα βρίσκεται σε υποσιτισμό.

✔️ Πες μας ένα από τα διαγνωστικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. (π.χ. eat-26) [17:22]

Το Eating Attitudes test (EAT26) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο διαλογής, το οποίο συμπληρώνεται από το άτομο σε λίγα λεπτά και μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα για πιθανές διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

✔️ Υπάρχει διαφορά στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει κάποιος ανάλογα με τη διατροφική διαταραχή που αντιμετωπίζει ο πελάτης του; [18:56]

Ναι, γι' αυτό στην εκπαίδευση παρουσιάζονται πολλά και διαφορετικά εργαλεία. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση

✔️ Ποια είναι η σχέση με το ΚΕΑΔΔ για κάποιον που ολοκληρώνει την εκπαίδευση; [33:17]

Όλα τα άτομα που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για ό,τι νεότερο υπάρχει στο πεδίο των διατροφικών διαταραχών. Σε τακτική βάση διοργανώνονται κλινικά φροντιστήρια αλλά και διαδικτυακές ημερίδες για την συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σους απόφοιτους της εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι απόφοιτοι εντάσσονται στο επίσημο δίκτυο συνεργατών όπου μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα συνεργασίας με επαγγελματίες στην περιοχή τους.

✔️ Ένα πολύ ευχάριστο νέο είναι η διεθνής αναγνώριση του ΚΕΑΔΔ με την παρουσίαση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό συνέδριο διατροφής Δουβλίνο. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό; [37:56]

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών θα παρουσιάσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Πανελλήνιας Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές που διετέλεσε σε συνεργασία με το European University of Cyprus.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα για τα Αποτελέσματα της Έρευνας για τις Διατρφοικές Διαταραχές στην Ελλάδα εδώ: 👉 https://bit.ly/2o8Wk5b