gr lgflag flag English


Αγγελική Σανδήλου-Γαβαλά

Είναι από τις λίγες φορές που μία εκπαίδευση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι γεμάτο γνώση, εμπειρίες, ιδέες που με έχει εξελίξει όχι μόνο ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο.

Παρ'όλο που είχα κάποιους ενδοιασμούς αν ως ψυχολόγος θα μπορούσα να επωφεληθώ τελικά καταλήγω ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση μου έχει δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και την αυτοπεποίθηση για να δουλέψω με τις διατροφικές διαταραχές αλλά μου πρόσφερε γνώσεις και τεχνικές ευρύτερα για τη δουλειά μου. Ξύπνησε τη δίψα μου για περισσότερη γνώση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Ζουμπανέα, την κυρία Σχοινά την κυρία Κοντελέ και σε όλη την ομάδα των εκπαιδευτών...

 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία που μου δώσατε.
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 11:06
Λένα Δασκαλοπούλου

Θέλω να ευχαριστήσω για το υπέροχο ταξίδι…

Ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκανα σε επίπεδο

γνώσεων και νέων εκκινήσεων φροντίδας του εαυτού μου.

Άρτια οργανωμένο από τον κο Ζουμπανέα, τους συνεργάτες και τους

δασκάλους. Με μεράκι και αγάπη για μοίρασμα, δημιουργήθηκαν

οι συνθήκες για μια υπέροχη εμπειρία..

Συστήνω με χαρά στους ανθρώπους που επιθυμούν να μπουν και να το

ζήσουν γιατί είναι ωραία τα ταξίδια της γνώσης με τίμιους και

απλόχερους συνταξιδιώτες...

Ευχαριστώ από καρδιάς…

Λένα Δασκαλοπούλου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 16:34
Τάκας Πανταζής

Μέσα από αυτή την επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτές του ΚΕΑΔΔ αλλά και να μεταφέρω κάποιες εντυπώσεις μου που ίσως να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους και μη ώστε να πάρουν την απόφαση και να φοιτήσουν.

Έχοντας ήδη στην φαρέτρα των γνώσεων μου τα πτυχία μου και έχοντας ήδη μια πείρα στον χώρο ως ελεύθερος επαγγελματίας αισθανόμουν κάποιες στιγμές ότι κάποια περιστατικά ήθελαν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό συνέβαινε διότι κάποια από αυτά τα άτομα υπέφεραν από διατροφικές διαταραχές. Όμως παρόλο που μπορούσα να διακρίνω ότι κάτι διαφορετικό χρειαζόταν ως αντιμετώπιση του περιστατικού, δυστυχώς δεν είχα τα «εργαλεία» για να το αντιμετωπίσω.

Εδώ έρχεται και συμβάλει το ΚΕΑΔΔ με τους εκπαιδευτές του. Ξεκινάνε τα μαθήματα και μας λέει ο κ. Ζουμπανέας «Θα γίνεται ο τελευταίος διαιτολόγος που θα επισκεφτεί ο διαιτώμενός σας» και σκέφτομαι από μέσα μου «Το καβαλήσαμε το καλάμι ακόμα δεν ξεκινήσαμε». Όμως, καθώς προχωρούσε η εκπαίδευση και έπρεπε να εφαρμόσουμε σε εμάς τις ασκήσεις – εργαλεία που στο μέλλον θα εφαρμόσουμε και εμείς στους διαιτώμενους κατάλαβα την προσέγγιση του ΚΕΑΔΔ προς τις διατροφικές διαταραχές και όχι μόνο.

Μπορώ να πω ότι αξίζει τον κόπο και τις ώρες τις εκπαίδευσης διότι είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Πάντα σημείωνα και είχα απορίες αλλά στο επόμενο μάθημα ως δια μαγείας μου τις απαντούσαν οι εκπαιδευτές χωρίς να έχω προλάβει να αποστείλω τις ερωτήσεις μου (παρακολούθηση μέσω ιντερνετ).

Σαν μήνυμα προς στους συναδέλφους μου που έχουν ήδη μια εμπειρία 3-4 ετών στον χώρο, αυτή η εκπαίδευση θα σας δώσει εργαλεία πολύτιμα για το μέλλον. Τα μαθήματα αν και πολύωρα είναι παραγωγικά, τα διαλείμματα διασκεδαστικά και τα παραδείγματα σου αποτυπώνονται.

Και κάτι τελευταίο, έχοντας κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό μπορώ να πω ότι οι γνώσεις που μεταδίδονται μέσα από τα τακτικά αλλά και έκτακτα μαθήματα του ΚΕΑΔΔ δεν διαφέρουν πάρα πολύ από τις γνώσεις που μεταδίδονται σε κάποια αντίστοιχα μαθήματα από ακαδημαϊκά ιδρύματα του εσωτερικού αλλά και εξωτερικού.

ΚΕΑΔΔ σε ευχαριστώ για τα εργαλεία και τις γνώσεις που μου έδωσες.

Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 15:00
Κωνσταντίνου Υβόνη

Το 2015 τον Ιούλιο ολοκλήρωσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΚΕΑΔΔ. Το πρόγραμμα, δεν σου προσφέρει απλά ένα χαρτί εξειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία, αλλά και πραγματικές γνώσεις. Οι καθηγητές δεν είναι απλά καθηγητές, είναι επαγγελματίες και αυτό οδηγεί στην μεταφορά πραγματικής γνώσης και όχι απλά μιας τυποποιημένης θεωρίας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αν η θεωρία δεν συνδέεται με την πράξη δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι πετυχημένη επειδή αποτελείται από διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών, κάτι που είναι απαραίτητο να συμβαίνει και στην πράξη, ειδικότερα για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Ως Κλινικός Ψυχολόγος νιώθω τρομερά τυχερή που έχω ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, καθώς έχω στα χέρια μου πάμπολα εργαλεία, με τα οποία μπορώ να κατανοήσω πολύ καλύτερα και βαθύτερα το πλαίσιο των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής, ενώ πολλές φορές τείνω να τα προσαρμόζω και σε άλλες περιπτώσεις εκτός διατροφικών θεμάτων.

Η γνώση που απέκτησα αποκλειστικά από την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ αφορά τη σωστή ισορροπημένη διατροφή, κάτι που έχω πάντοτε υπόψη μου, καθώς η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει άμεσα τη ψυχολογία και οδηγεί σε πάμπολλα συμπτώματα που πολλές φορές συμβάλλουν σε ένα φαύλο κύκλο στο στρες, στην κατάθλιψη, στις κρίσεις πανικού και σε άλλα. Παρόλο που ασχολούμαι πολύ με την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, αν κάποια μέρα αλλάξω κατεύθυνση, είμαι σίγουρη πως το ό,τι απέκτησα από το ΚΕΑΔΔ θα μου είναι πάντοτε χρήσιμο!

Κωνσταντίνου Υβόνη - Κλινικός Ψυχολόγος

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 05:28
Αυγούστα Χαλά

Κύριε Ζουμπανέα καλησπέρα, αποφάσισα να σας γράψω γιατί θεώρησα υποχρέωση μου να σας ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά  γι'αυτήν την εκπαίδευση που αποτέλεσε για μένα πολύτιμο εργαλείο, εφόδιο ζωής!

Με έκανε να δουλέψω, να βοηθήσω και να προσεγγίσω τους πελάτες μου βαθύτερα και να σταθώ σε κάθε κατάσταση με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση!

Η αφορμή όμως ήταν άλλη για το σημερινό μου μήνυμα. Σήμερα εκ μέρους μια εταιρίας ευεξίας, ανέλαβα τα σεμινάρια διατροφής σε κάποιες μεγάλες εταιρίες της Θεσσαλονίκης και πήγε τόσο καλά, που δεν μπορούσα να μην σας θυμηθώ!

Ο κόσμος που ήταν εκεί ενθουσιάστηκε από αυτά που άκουσε, από τον τρόπο που προσεγγίσαμε τα θέματα διατροφής,  γιατί ακούσανε για το πως λειτουργεί το σώμα, γιατί η διατροφή δεν είναι μονοδιάστατη!

Χάρη σε σας και την εκπαίδευση σας είδα χαμόγελα στα πρόσωπα τους, σαν τα δικά μας όταν ακούγαμε εσάς!!!

Ευχαριστώ πολύ λοιπόν να είστε καλά και να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη και το ίδιο πάθος!!!

 

Αυγούστα Χαλά

Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Πετρούπολη, Αθήνα

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 17:51
Βλασσοπούλου Αγάπη
Η εκπαίδευση στο ΚΕΑΔΔ δεν είναι μία απλή εκπαίδευση. Για μένα προσωπικά σαν επαγγελματίας σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι μία γνωσιακή επένδυση , είναι ένας εμπλουτισμός των γνώσεων μου . Είναι ένα σύνολο από ΕΡΓΑΛΕΊΑ, εξειδικευμένα εργαλεία  που βρίσκουν εφαρμογή σε ιδιαίτερα περιστατικά και σε ιδιαίτερες συνθήκες. 
 
Όταν στην δουλειά μας αντιμετωπίζουμε μια διαταραχή που ξεπερνάει το κατώφλι της απλής νεύρωσης τότε οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν και χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί.
 
Η εκπαίδευση στο ΚΕΑΔΔ είναι μία έμπνευση, είναι μία διαφορετική οπτική, είναι ένα σύνολο από εργαλεία πολύ χρήσιμα που διευκολύνουν και κερδίζουν χρόνο στον τρόπο εργασίας του κάθε επαγγελματία ψυχικής και σωματικής υγείας. 
 
Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι εγώ προσωπικά σαν άτομο ωφελήθηκα από αυτή την εκπαίδευση και για" ιδιοτελείς" σκοπούς, καθώς έχω ταξιδέψει και εγώ στο δρόμο της διατροφικής διαταραχής με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Επέμεινα όμως να ζητώ βοήθεια και να συνοδεύσω τον εαυτό μου με τους κατάλληλους προπονητές για την επίτευξη αυτού του στόχου. 
 
Ένας από αυτούς είναι ο Διατροφολόγος μου και εμπνευστής αυτής της εκπαίδευσης ο Βαγγέλη ο Ζουμπανέας ο οποίος  με παρότρυνε και προσωπικά αλλά και επαγγελματικά να παρακολουθήσω αυτήν εκπαίδευση. 
 
Θέλω λοιπόν να πω ότι σε προσωπικό επίπεδο αυτή η εκπαίδευση για μένα ήταν ένα ταξίδι γνώσης έμπνευσης και ενθάρρυνσης.
 
Με βοήθησε να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο χρειάζομαι να συνοδεύω τον εαυτό μου σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, και σε αυτό το μεγάλο δρόμο των διατροφικών διαταραχών και αν και πλέον έχω βγει από αυτό, γυρίζω πίσω μου το κοιτάζω και συνεχίζω να προχωράω και μου δίνει μεγάλη δύναμη το να γνωρίζω το πώς, το γιατί, με ποιο τρόπο, ποτέ και που μπορώ να βοηθήσω εγώ η ίδια τον εαυτό μου, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τη συνοδεία του προπονητή μου γιατί και όπως ο ίδιος είπε κάποτε δεν είναι το ίδιο να διαβάζεις ένα βιβλίο του Μπουκάι από το να κάνεις συνεδρίες μαζί του! 
 
Σαν επαγγελματίας σύμβουλος ψυχικής υγείας και σωματική Ραιχική ψυχοθεραπεύτρια επίσης βρίσκω χρήσιμη εφαρμογή των εργαλείων αυτών στις συνεδρίες μου, με τους ανθρώπους που εργάζομαι. 
 
Προτείνω λοιπόν, στους επαγγελματίες και μη να παρακολουθήσουν αυτήν την εκπαίδευση. Ίσως κάποια πράγματα τα γνωρίζουν. Ίσως κάποια άλλα καθόλου και σίγουρα έχουν νέες πληροφορίες να λάβουν. Σίγουρα όμως είναι ένα ταξίδι που θα τους βάλει σε αναζήτηση, προβληματισμό, έμπνευση και θα τους προσφέρει γνώση και εμπειρία. Και μετά από αυτήν τη διαδρομή θα βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά και ευκολότερα! 
 
Ευχαριστώ προσωπικά τον Βαγγέλη και όλους τους συνεργάτες του.

Με εκτίμηση και αγάπη

Αγάπη Βλασσοπούλου 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 
Ραιχική σωματική θεραπεύτρια
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 07:24
Φραγκάκη Κωνσταντίνα

Η εκπαίδευση στο ΚΕΑΔΔ αποτέλεσε μία εμπειρία ζωής! Επαγγελματίες με ήθος, πολύ γνώση και πάθος για τη δουλειά τους! Αναμφίβολα πηγή έμπνευσης όλοι οι εισηγητές! Ευχαριστώ θερμά για όλα τα εργαλεία που απέκτησα, για το δίκτυο συνεργατών που ανέπτυξα και πάνω από όλα για το γνώθι σαυτόν! Κάθε μάθημα ξεχωριστά δεν αποτελούσε παροχή μίας στείρας πληροφορίας, αλλά ήταν ένα υπέροχο ταξίδι προβληματισμού και σκέψης μέσα από το βιωματικό χαρακτήρα του! Τέλος, αξίζει ένα ακόμα ευχαριστώ για την ευκαιρία παροχής τόσο υψηλού επιπέδου σπουδών εξ αποστάσεως!

Θα σας έχω πάντα στη καρδιά μου για όλα όσα μου προσφέρατε και εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με το ίδιο πάθος!

Φραγκάκη Κωνσταντίνα

Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Χανιά Κρήτης

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 14:06
Τσεντσερής Μιχάλης
Πρόκειται για μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση Ευρωπαικού επιπέδου με άριστη οργάνωση από την αρχή έως το τέλος και άμεση διαδραστικότητα τόσο μεταξύ των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων όσο και των εκπαιδευομένων μεταξύ τους.
 
Τη συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε εκείνον/η που επιθυμεί μία δομική γνωστική υποδομή για τα ζητήματα των διατροφικών διαταραχών  μέσα απο μία ολιστική προσέγγιση.
 
Πραγματικά η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ κάνει τη διαφορά στον επαγγελματία τόσο  διάγνωση όσο  και στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
 
Τσεντσερής Μιχάλης, Ψυχολόγος, Ιωάννινα
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 11:58
Βραχιόλιας Ευστράτιος

Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για μια εκπαίδευση ζωής!

Η άρτια οργάνωση, η επιμέλεια και το νοιάξιμο των εκπαιδευτών για την προσωπική αλλά και εκπαιδευτική εξέλιξη των σπουδαστών είναι υποδειγματικά. Έχοντας παρακολουθήσει την εκπαίδευση αλλά και πολλές άλλες μέχρι τώρα στη ζωή μου, ένα έχω να πω: Η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ κάνει τη διαφορά!

Μαθαίνεις πράγματα τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να τα εφαρμόσεις άμεσα. Σε εξοπλίζει η εκπαίδευση με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο συμπληρώνει τις γνώσεις σου και σε υποστηρίζει. Διορθώνει ελλείψεις στην μέχρι τώρα εκπαίδευση μας, διαλύει μύθους για την διατροφή αλλά και γενικότερα για τις διατροφικές διαταραχές και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο άτομο που υποφέρει από διατροφικές διαταραχές.

Για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία και το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ένα μεγάλο μπράβο στον Ευάγγελο Ζουμπανέα και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του! Συνεχίστε με το ίδιο πάθος!

Βραχιόλιας Ευστράτιος, Ψυχολόγος - Αλεξανδρούπολη

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 18:07
Κατσαβέλης Νεκτάριος

Θα μπορουσα να πω "ρε γαμωτο τελειωσε" αλλα..

Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι αλληλεπίδρασης με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, την ίδια θέληση, τον ίδιο στόχο και σκοπό μαζί σου. Δεν μπορεί από το να είναι στο εξής αυτοί οι άνθρωποι κομμάτι της εξέλιξης σου και να έχεις πάντα την θέληση να προσφέρεις ότι μπορείς για αυτούς όποτε το χρειαστούν. 

Oι δάσκαλοι μας ήταν ο ορισμός του δασκάλου.. Μας έδειξαν τον δρόμο αλλά ποτέ δεν μας είπαν τι να δούμε...

...θα μπορούσα να πω "ρε γαμώτο τελείωσε" αλλά..θα πω..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που το έζησα..

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:42
Μαλλιαράκης Νίκος

 

Θέλοντας ν' αρχίσω να περιγράφω το τι ζήσαμε, μάθαμε, βιώσαμε,πήραμε να αναπτύξουμε και να μεταδώσουμε στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας, απ' την εκπαίδευση 8 Σαββατοκύριακων του ΚΕΑΔΔ στις Διατροφικές Διαταραχές, παραθέτω τη γνωριμία μου/μας με την Ανθή και την ιστορία της!

Την Ανθή Καραμπελια τη συγγραφέα του βιβλίου "Η γνωριμία με τον λύκο". Η Ανθή δεν είναι απλά η συγγραφέας του βιβλίου, αλλά και η πρωταγωνίστριά του!

Είναι η βιωματική πρωταγωνίστρια-πολεμίστρια της ζωής που πάλεψε με το θεριό της ανορεξίας, ένα θεριό που ύπουλα μπήκε μέσα της, στα πρώτα χρόνια της εφηβείας και με χίλια δυό τερτίπια την οδηγούσε βασανιστικά κι αυτάρεσκα, παρά την ανάγκη της για ζωή, στον αφανισμό!

Κι όμως σ αυτον τον αγώνα της κατάφερε και βγήκε νικήτρια! Η Ανθή σώθηκε!

Γράφει:

«Πάντα ήθελα να είµαι κάποια άλλη. Να µε λένε αλλιώς, να ζω αλλού… Η µάχη µου όµως µε την ανορεξία µε έκανε να καταλάβω ότι είµαι σηµαντική, µοναδική. Μου έµαθε να µε αγαπώ. Έπρεπε εξάλλου να µάθω να µε αγαπώ, γιατί διαφορετικά δεν θα κατάφερνα να νικήσω ποτέ το “τέρας”. Έπρεπε να σταθώ απέναντί του και να του φωνάξω “θα σε νικήσω”.


»Είχα ακούσει ότι η αρρώστια µου είναι ψυχαναγκαστική, σε βάζει δηλαδή να σκέφτεσαι άσχηµα πράγµατα για τον εαυτό σου και κυρίως για το σώµα σου. Σκέφτηκα λοιπόν ότι η µόνη λύση για να ξεφύγω από τον “λύκο” ήταν να εξαναγκάσω τον εαυτό µου να πολεµήσει µαζί του και τελικά να τον νικήσει. Σήµερα, νιώθω περήφανη γι’ αυτό που είµαι. Έµαθα να επιβραβεύω τον εαυτό µου στις επιτυχίες µου, καθώς και να αποδέχοµαι τις αποτυχίες µου. Τώρα είµαι σίγουρη ότι δεν θα άλλαζα τον εαυτό µου µε κανέναν άλλο!! Είµαι αυτή που είµαι και δεν ντρέποµαι γι’ αυτό. Να µε λοιπόν εδώ, “γυµνή” µπροστά σου, έτοιµη να προσπαθήσω να σε βγάλω από την “πλάνη” σου. Να σου µάθω ότι το είδωλό σου στον καθρέφτη δεν είναι το παν στη ζωή…»

Το βιβλίο της είναι αυτό: Η γνωριμία με τον λύκο

Σαν την Ανθή υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας και με διατροφικές διαταραχές πολλοί περισσότεροι! Ισως όλοι μας έχουμε περάσει απο στάδια ΔΔ.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μηχανισμό κάθε διατροφικής διαταραχής είτε λέγεται Νευρική Ανορεξία, ειτε Νευρική Βουλιμία είτε Αδηφαγία με τις παραλλαγές τους, χρειάστηκαν δεκάδες ώρες μαθημάτων, όπως και για την Παχυσαρκία σε ενήλικες εφηβους και παιδιά!

Χρειάστηκαν εισηγήσεις απο γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, κλινικούς διαιτολόγους, γυμναστές, αθλητικούς ψυχολόγους και γνωσιακούς ψυχολόγους! Περισσότερες απο τις μισές μέρες αφιερώθηκαν στην ψυχολογία! Στην ανάλυση και κατανόηση συμπεριφορών! Γιατί?

Μα επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός στο σύνολό του είναι τόσο πολύπλοκος που θα ήταν αδύνατον να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, πως σκέφτεται και πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τις λειτουργίες του και τον κόσμο, ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ισορροπία! Θα ήταν επίσης αδύνατον να τον επαναφέρουμε στην ισορροπία!

Αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα που ξεκινούν απο τις διατροφικές διαταραχές και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα διατροφικής συμπεριφοράς, που φτάνει μέχρι το πασίγνωστο: "απο αύριο δίαιτα" (το οποίο δεν είναι καθόλου ελαφρύ ως θέμα και καθόλου ακίνδυνο) ήθελα προσωπικά να τα προσεγγίσω μέσα απο την εγκυρότητα της εκπαίδευσης τού ΚΕΑΔΔ και απο τους καλύτερους εκπαιδευτές!

Στην αναζήτηση της γνώσης έψαξα τους κορυφαίους γιατί ως θεραπευτές που φιλοδοξούμε να γίνουμε, έχουμε ΕΥΘΥΝΗ, γραμμένη με τεράστια γράμματα !

Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι ευγνωμοσύνη στους δασκάλους μας! Ένα μπράβο και στους συνεκπαιδευόμενούς μου!

Μαλλιαράκης Νίκος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Μοίρες, Ηράκλειο - Κρήτη

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:36

Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου στο ΚΕΑΔΔ και εφαρμόζοντας πλέον και εγώ η ίδια τις τριάδες και τις δυάδες, παρατηρώ πως όλα αυτά που διδαχθήκαμε προέρχονται από ανθρώπους με γνώσεις και αγάπη για το επάγγελμά τους. Στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς για το κατά πόσο η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται  και σε ψυχολόγους. Με χαρά μου είδα ότι είναι μία εκπαίδευση που σκοπό της έχει να θεραπεύσει το άτομο συνολικά, σωματικά και ψυχικά! Έμαθα πολλά πράγματα για τη διατροφή, για τη σωματική άσκηση και τα οφέλη της, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας στη διατροφή.

Είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που σταδιακά σε βάζει σε μια διαδικασία να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με έναν άλλο πιο υγιή τρόπο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε! Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ!

 

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Καφούνη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 12:55

Μια απίστευτη εκπαίδευση . Συσσωρευμένη εμπειρία πολλών ετών κορυφαίων επαγγελματιών υγείας δόθηκε απλόχερα στους εκπαιδευόμενους μέσα σε λίγους μήνες . Αμέτρητα εργαλεία που σε συνδυασμό με την σωστή καθοδήγηση των εκπαιδευτών σε κάνουν να σκέφτεσαι και να λειτουργήσεις ως θεραπευτής . Σας ευχαριστώ για όλα .

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 18:26
σουζάνα ριζγκάλα

Είμαι απο τους τυχερούς που παρακολούθησαν την εκπαίδευση,αυτη την οργανωμένη ,ουσιαστική ,πρακτική και η οποία είναι με πολλή αγάπη σχεδιασμένη γιατί απευθύνεται σε σένα ,σε μένα ,σε εκείνον ,σε όλους με σεβασμό και κατανόηση . Μετα την εκπαίδευση πατάω γερά στα πόδια μου επαγγελματικά ,νιώθω ότι τώρα ολοκληρώθηκα σαν διαιτολόγος .Αυτή η εκπαίδευση την συνιστώ με χαρά σε όλους!

Σουζάνα Ριζγκάλα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:44
Σοφούρη Ευρυδίκη, Ιατρός

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου Master practitioner of eating disorders είναι εξαιρετική.

Οι ομιλίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες με υψηλό επίπεδο πληροφόρησης και κατάρτισης των ομιλητών. Η διοργάνωση του σεμιναρίου είναι άψογη με πάρα πολύ καλή επιλογή του χώρου, ο οποίος ήταν πολύ ευχάριστος και εύκολα προσβάσιμος.

Η γραμματειακή υποστήριξη διευκόλυνε τη διαδικτυακή συμμετοχή και την ομαλή παρακολούθηση του σεμιναρίου. Η υποδομή είναι άρτια, η οργάνωση θεματική και σπονδυλωτή με καθολική κάλυψη των θεμάτων των διατροφικών διαταραχών από διατροφολόγους,ψυχολόγο,ιατρούς και γυμναστή.Όλες οι παρουσιάσεις συνοδεύονταν από σύγχρονες βιβλιογραφικές αναφορές με συνοδευτικό και υποςτηρικτικό υλικό εκτενέςτατο.

Όσον αφορά την διατροφή παρουσιάζονται λεπτομερώς ολοκληρωμένα και ισορροπημένα προγράμματα διατροφής που Βασίζονται στις τριάδες και δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένου δικτύου Στήριξης του πελάτη για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής.

Η ροή του σεμιναρίου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον με πολλαπλές στιγμές εντυπωσιασμού ως το περιεχόμενο. Επιτυχημένη είναι και η διαδραστικότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου όχι μόνο εκείνων με την φυσική τους παρουσία αλλά και των συμμετεχόντων διαδικτυακά.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 11:28

Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, παρατηρώ ότι η γνώσεις που αφορούν την εξειδίκευση στη διαχείριση των διατροφικών διαταραχών και τις απαραίτητες παρεμβάσεις, καθώς και η προσέγγιση της ψυχολογίας των συμπεριφορών στην παχυσαρκία είναι κάτι παραπάνω από οργανωμένες, up to date και εξειδικευμένες, ακόμα και για τον εκπαιδευμένο στη συμπεριφορική προσέγγιση διαιτολόγο.

Ακόμα, παρατηρώ ότι ενώ είναι απαραίτητες σε κάθε ειδικό υγείας -έμπειρο ή μη-, ο οποίος αργά η γρήγορα θα έρθει (αν δεν έχει έρθει ήδη) αντιμέτωπος με περιστατικά που θα χρήζουν τέτοιας θεραπευτικης προσέγγισης, είναι και συνάμα "λυτρωτικές". Είναι λυτρωτικές τόσο για το θεραπευόμενο όσο και τον θεραπευτή που πλέον θα μπορεί ρεαλιστικά να εκτιμήσει και να βοηθήσει πλήρως το περιστατικό του με το "μάτι" των διατροφικών διαταραχών, πατώντας σταθερά τα πόδια του.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σπάνια συναντάς επιστήμονα οποιουδήποτε κλάδου υγείας πραγματικά να κατέχει στο 100% τούτες τις γνώσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Έτσι, εδώ στο ΚΕΑΔΔ, καθώς προσφέρεται πρακτική πληροφορία, με αντίστοιχα εργαλεία, μοιράζονται περιστατικά με εποπτείες ή και case studies, δίδεται και λαμβάνεται η γνώση -και η χρήση της- αμφίδρομα, γαλουχημένη από την εμπειρία δεκαετιών από πολλούς επιστήμονες όλων των πεδίων, γνώση εξειδικευμενη και κυριως έτοιμη για προσωπική-επαγγελματική χρήση και προέκταση στη θεραπευτική προσέγγιση, το αποτέλεσμα είναι ο κάθε ειδικός υγείας -έμπειρος ή μη- να μπορεί άμεσα να βελτιώσει την θεραπευτική προσέγγιση και κυρίως το αποτέλεσμα του, σε βαθμό που θα ξεχωρίζει από τις κλασσικές προσεγγίσεις του χώρου.

Με λίγα λόγια, ακόμα και για τους παλαιότερους αλλά ειδικά για τους νεώτερους και φυσικά απαραιτήτως για όλους τους διαιτολόγους, η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ είναι ένας δρόμος που θα οφελήσει πολύ αυτούς που τον ακολουθήσουν. 

Με εκτίμηση

Ευχαριστώ πολύ
Δημήτρης Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 17:55
Νάντια Δεληγιάννη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βαγγέλη καλημέρα,

Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να πω  ευχαριστώ για την εκπαίδευση Master Practitioner και πόσο μα πόσο χρήσιμη είναι..

5 χρόνια μετά και τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.. Όλα αυτά τα πολύτιμα εργαλεία και εφόδια που προσωπικά με βοηθάνε να καταλάβω ακόμη και από τον τρόπο που μιλάνε τι κρύβεται από πίσω.. Συγκεκριμένα θα σταθώ σε ένα περιστατικό που απλά ήθελε α μάθει τη σύσταση λίπους στο σώμα της και μέχρι να φύγει ανακάλυψε τη διαταραγμένη σχέση της με το φαγητό , τα χαοτικά συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή τη σχέση και όλα αυτά εξαρτώμενα από την πιεστική - αγχωτική επίδραση της μητέρας της πάνω στη ζωή της.. Χωρίς την εκπαίδευση δεν θα μπορούσα να ανακαλύψω τίποτα από όλα αυτά.. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για ακόμη μία φορά και μια μεγάλη ανυπομονησία για τις νέες γνώσεις που έρχονται.

 

Με εκτίμηση,

 

Νάντια Δεληγιάννη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity
Τ: 24213 05200
Μ: 6946 683311
 
 
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 15:55
Ναταλία Χάϊτα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

Το παράλογο των διατροφικών διαταραχών και ο δρόμος προς τη θεραπεία τους

«Ράψε το ρημάδι, θα σκάσεις!» «Φάε κάτι, θα πεθάνεις, δεν  το βλέπεις;»
     Το παράλογο των διατροφικών διαταραχών στα μάτια όσων θεωρούν το βάρος,ένα απλό ισοζύγιο του πόσες θερμίδες  λαμβάνεις και πόσες καταναλώνεις…
Ακόμη κι όταν η ζυγαριά δείχνει φιλική μέσα από έναν αριθμό που εμπίπτει στην κλίμακα φυσιολογικού βάρους, βάσει του φύλου και του ύψους κάποιου, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος δυνάστης του κι αυτό να μην το ξέρει κανείς…
     Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τη θλίψη στα μάτια όσων  ταλαιπωρούνται με την εικόνα σώματος, τη σχέση με την τροφή, την τελειοθηρία, το μέτρημα της αξίας  του εαυτού μέσα από την ένδειξη της ζυγαριάς του κλειδωμένου μπάνιου ή των ματιών του κόσμου… Αν όμως κινούμαστε επαγγελματικά στο χώρο, που απευθύνεται η ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων, οφείλουμε πρώτιστα να μπορούμε να τους κατανοήσουμε και ακολούθως να τους βοηθήσουμε.
     Κι εδώ έρχεται η εκπαίδευση Master Practioner on Eating Disorders του ΚΕΑΔΔ. Μια εκπαίδευση που θα καταφέρει να συμπυκνώσει μέσα σε λίγα Σαββατοκύριακα όλα τα βασικά εφόδια, που χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να ταχθεί στο πλάι των ανθρώπων  που μετρούν  τον εαυτό τους με θερμίδες και να τους βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους. Μια εκπαίδευση που ξέρει καλά πως αν κόψεις το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας  με το σπαθί του υποσιτισμού, θα πεταχτεί το κεφάλι του υπερφαγικού επεισοδίου, δε θα έχεις  προσέξει καν το κεφάλι  του συναισθηματικού φαγητού που κρυβόταν από πίσω, ούτε τις βαθιές ρίζες της ακινησίας, που καθιστούν ακλόνητο το θεριό. Μια εκπαίδευση που σου δίνει απλόχερα τη γνώση πληθώρας ειδικών, που μέσα από το διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύτιμη κλινική  εμπειρία του καθένα, υπογραμμίζει την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και διαρκή ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο, ενθαρρύνει τη συνεργασία , παρέχει την ασφάλεια  της εποπτείας σε όποιον νιώθει να τη χρειάζεται, εμπλουτίζει διαρκώς με εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμα εργαλεία τους εκπαιδευόμενους, ακόμη και αφού ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός της εκπαίδευσης , μέσα από τη διενέργεια ημερίδων, τη διαδικτυακή ομάδα και όλες τις πολύτιμές επαφές που αναπτύσσονται.
     Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου παλεύοντας με τη δική μου διατροφική διαταραχή, ανταλλάσσοντας παράλληλα απόψεις κι εμπειρίες με δεκάδες φίλους κι εκατοντάδες μέλη σχετικής διαδικτυακής ομάδας αυτοβοήθειας, με ανακούφιση διαπιστώνω  πως  τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα μέσα από αμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειες , παθήματα και χάσιμο υπέροχων χρόνων, ως προς τι είναι πραγματικά βοηθητικό για να βγει κανείς από όλο αυτό ή έστω να καταφέρει να πάψει να τον ορίζει, συνάδουν με αυτά που άκουσα στην εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, που μόλις ολοκλήρωσα.      
     Με στόχο το «για πάντα» κι όχι το πόσο γρήγορα, όπως τονίζει κι ο κ. Ζουμπανέας, πλέον το «ξέρεις κανέναν καλό διαιτολόγο;», αποκτά άλλη σημασία από εκείνη του «αδυνατιστή» που έχει ο περισσότερος κόσμος στο μυαλό του. Κι αν ήδη ως σύμβουλος ψυχικής υγείας κατείχα σε έναν βαθμό το γνωστικό μου αντικείμενο από άλλη εκπαίδευση διατροφικών διαταραχών, απευθυνόμενη αποκλειστικά σε ψυχολόγους, το πολύτιμο που επιπρόσθετα κέρδισα από αυτήν την εκπαίδευση κυρίως  ως ασθενής, είναι ο πολυδιάστατος εμπλουτισμός των διατροφικών μου γνώσεων και το μπόλιασμα της ιδέας της ενσωμάτωσης της άσκησης στη ζωή μου, μια ιδέα που από δυσφορική , μετατράπηκε σε δελεαστική με πλούσια οφέλη.
     Έχω την αίσθηση πως δοκίμασα το καλύτερο ορεκτικό πριν μετρήσω τις δυνάμεις μου για το κυρίως  πιάτο, στοχεύοντας σ’ ένα επιδόρπιο που θα επιφυλάσσει μόνο απόλαυση, χωρίς ενοχές στους συνδαιτυμόνες πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές. . Ευχαριστώ  έναν προς έναν τους  εκπαιδευτές και εισηγητές  του ΚΕΑΔΔ, τις υπέροχες συνεκπαιδευόμενές  μου,  όλους όσους συντέλεσαν  στο να γίνει αυτή η εμπειρία μοναδική!

Χάιτα Ναταλία

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - ψυχοθεραπεύτρια

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 08:56
Αρέστη Κλεοπάτρα, Διαιτολόγος

Με το τελείωμα των σπουδών μου ένιωθα σαν ‘’κάτι να λείπει’’, σαν να υπήρχε ένα κομμάτι στην ψυχολογία των πελατών- ασθενών που δεν είχε δοθεί κατά την εκπαιδευσή μας η κατάλληλη προσοχή. Είναι γνωστό και εμφανή, πως η σχέση μεταξύ φαγητού, συναισθημάτων και πεποιθήσεων είναι πολύ στενά συνδεδεμένη. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε την πραγματική μας πείνα και να τρεφόμαστε φυσιολογικά αποφεύγοντας τα ξεσπάσματα στο φαγητό ή ακόμη και να συνειδητοποιούμε τους λόγους που μας οδηγούν σε οποιαδήποτε μη φυσιολογική συμπεριφορά και να τους ‘’δουλεύουμε’’!

Νιώθω πολύ τυχερή γιατί εξαρχής ξεκίνησα να εργάζομαι κατ’ αυτό τον τρόπο που έμαθα από την εξειδίκευση. Μόνο κερδισμένη βγήκα από όλο αυτό. Διότι έλαβα έτοιμη εμπειρία από τους εκπαιδευτές, καθώς και εργαλεία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να χτίσεις καλή επαφή εξαρχής με τον πελάτη-ασθενή και φυσικά μια σχέση εμπιστοσύνης.

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας μας, αφού πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια από αυτές, είτε συμπτώματα αυτών, γι αυτό και θεώρησα εξαιρετικά χρήσιμο και ενδιαφέρον να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη εξειδίκευση δείχνοντας κατανόηση και σεβασμό για το πρόβλημα τους αλλά και λύση! Θεωρώ πως ένα σωστός επαγγελματίας πρέπει να αντιμετωπίζει τα περιστατικά του με ασφαλή τρόπο, και να δίνει λύση, ειδικά δε σε ένα τόσο ευαίσθητο πληθυσμό όπως η παχυσαρκία και οι διατροφικές διαταραχές. Διότι όταν είσαι αγνώμων μόνο να μεγεθύνεις το πρόβλημα μπορείς. Είναι προτιμότερο, προσωπική μου άποψη, να το παραπέμψεις κάπου αλλού παρά να το αναλάβεις διαιωνίζοντας ή μεγεθύνοντας το πρόβλημα του.

Η εκπαίδευση μου προσέφερε σιγουριά και ασφάλεια για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών που αναλάμβανα.

Το αποτέλεσμα ερχόταν και έρχεται!

Έμαθα έως τώρα πολύ χρήσιμα πράγματα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τους ασθενής μου να βρουν μια μόνιμη έξοδο από τον ‘’λαβύρινθο’’ της διατροφικής διαταραχής και όχι απλά να τους προσφέρω ένα αδυνάτισμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω το χειρισμό οποιουδήποτε περιστατικού μέσα από βήματα καθώς και το πως πρέπει να χειρίζομαι την κάθε κατάσταση, ώστε να βοηθήσω τον ασθενή μου να λύνει ένα ένα τα προβλήματα που διαιώνιζαν την διατροφική διαταραχή.

Ο τρόπος εργασίας, επίσης, αναλύοντας σταδιακά τα κομμάτια της πίτας των παραγόντων της διατροφικής διαταραχής με βοήθησε να ανακαλύπτω λανθασμένες συμπεριφορές ή συναισθήματα που ίσως να μην είχα καταφέρει να βρώ ότι υπάρχουν και δημιουργούν ή διαιωνίζουν την διατροφική διαταραχή. Όλα τα διαγνωστικά τεστ καθως και οι ασκήσεις ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για την θεραπεία

Πλέον αισθάνομαι σίγουρη ότι μπορώ να προσφέρω στον πελάτη μου μια πολύπλευρη βοήθεια που θα του επιφέρει ένα μόνιμο αποτέλεσμα αλλά πρωτίστως θα τον κάνω να νιώθει καλά με τον εαυτό του.

Τέλος, θυμάμαι και αυτές τις δύο χρήσιμες φράσεις αλλά και σημαντικές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, του κ. Ζουμπανέα, πως:

1) Ο θεραπευμένος πρέπει να το θέλει περισσότερο από τον θεραπευτή !

2) Δε μπορούμε να τους κάνουμε όλους ‘’καλά’’!

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 18:28
Αφροδίτη Ηλιού,Ψυχολόγος

     Έχοντας παρακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι είναι μια εκπαίδευση που προσφέρει πολλά πράγματα σε πολλές κατευθύνσεις. Ολοκληρώνοντας  κανείς την συγκεκριμένη εκπαίδευση θα έχει όλες τις γνώσεις και τις τεχνικές που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και καταβάλλοντας την ανάλογη προσωπική δουλειά, προσπάθεια και επεξεργασία θα είναι σε θέση να βοηθήσει.

     Θεωρώ πολύ βασικό το ότι υπάρχει μια αναλογική σχέση ανάμεσα στην πλευρά της διατροφής και στην πλευρά της ψυχολογίας. Το κεντρικό μήνυμα κατά την άποψη μου από αυτή την εκπαίδευση είναι ότι δεν γίνεται να υπάρχει ισορροπία στην μία πλευρά αν δεν υπάρχει και στην άλλη, αφού είναι αλληλένδετα. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση, αφού και όπως με κάθε τρόπο υποστηρίζεται από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο σκοπός είναι να βελτιωθεί γενικά η ζωή του ατόμου, και ειδικά όταν πρόκειται για διατροφικές διαταραχές σίγουρα δεν θα είχε κανένα νόημα η προσπάθεια αν υπήρχε παραμέληση της μίας από τις δύο κύριες πλευρές, της διατροφικής και της ψυχολογικής. Έπειτα δεν πρέπει να παραβλέπεται το κομμάτι της συννοσηρότητας.

     Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θέλει να εξασκήσει το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου θα πρέπει να βάλει στις προτεραιότητες του την συγκεκριμένη εκπαίδευση και με την πρώτη δυνατότητα να το κάνει πράξη, είτε ασχοληθεί είτε όχι με διατροφικές διαταραχές. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να επιχειρήσει κάποιος να δουλέψει με διατροφικές διαταραχές χωρίς εκπαίδευση, τόσο από τον χώρο της διατροφής και της ψυχολογίας όσο και από οποιοδήποτε χώρο, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν από αναποτελεσματικό έως και επικίνδυνο.

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 13:46
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου,Διαιτολόγος

Πως αναβαθμίστηκα από αδυνατιστής σε θεραπευτής!

 

Το 2010 βρέθηκα σε ένα συνέδριο σχετικό με συμπληρώματα διατροφής του οποίου τελευταίος ομιλητής ήταν ο κύριος Ευάγγελος Ζουμπανέας. Το θέμα του –σχετικό με το πόσο τρώμε εάν έχει σκοτάδι!- , μου έκανε τόσο πολύ εντύπωση ο τίτλος που ενώ ήμουν κουρασμένη από την πολύωρη καθιστική στάση έκατσα να τον ακούσω.

 

Γνώριζα τον κ. Ζουμπανέα από τα κείμενά του στο www.diatrofi.gr  και από τις παρουσίες του την τηλεόραση αλλά δεν τον είχα ακούσει ποτέ από κοντά.

Παρακολουθώντας το θέμα του σκέφτηκα πως αυτός ο άνθρωπος έχει μεταδοτικότητα, γνώση, πάθος και «κάτι» περισσότερο να μου μάθει. Ήταν διαφορετικός.

 

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στο βιβλίο του που μόλις είχε κυκλοφορήσει, τη «Διατροφική Νοημοσύνη» όπως και σε μια νέα εκπαίδευση που θα ξεκινούσε εκείνον το χρόνο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η εκπαίδευση θα βοηθούσε «λέει» τους επαγγελματίες διατροφολόγους να δώσουν λύση στα περιστατικά τους που δεν χάνουν βάρος. Είπε πολλά αλλά εγώ αυτό είχα συγκρατήσει γιατί αυτό με «έκαιγε» εκείνη την περίοδο. Πραγματικά για πολλούς πελάτες μου ένοιωθα πως είχα φτάσει σε τέλμα. Τελικά τον πλησίασα, του συστήθηκα και πήρα πληροφορίες για αυτήν τη «μαγική», όπως ακούστηκε στα αυτιά μου, εκπαίδευση.

 

Αυτό ήταν! Το τέλος της πορείας μου ως διαιτολόγου- αδυνατιστή και αρχή της καριέρας μου ως διατροφολόγου- θεραπευτή! Έκτοτε, ευγνωμονώ τα πάντα, την φίλη που με πήρε απ το χέρι να πάμε σ εκείνο το συνέδριο, το σύζυγό μου που με ενθάρρυνε να γίνω ξανά μαθήτρια, την κάθε σκέψη μέχρι την τελική απόφαση, όλες εκείνες τις συγκυρίες που με οδήγησαν στο θρανίο της πρώτης εκείνης φουρνιάς σπουδαστών του keadd το 2011!

 

Οι συμμαθητές μου θα συμφωνήσουν πως περνούσαμε φανταστικά!

Και μάθαμε πάρα πολλά! Μέχρι τότε δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ πως θα έρθει πελάτης στο γραφείο μου και δεν θα τον ζυγίσω, δεν θα του δώσω δίαιτα!

«Είναι τρελός ο Ζουμπανέας» έλεγα, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνεται!

Θυμάμαι πως ανυπομονούσα να έρθει το Σάββατο για να ρωτήσω, να μάθω πως θα μπορούσα να βοηθήσω την «τάδε» που ήρθε στο γραφείου μου με αυτό το δύσκολο θέμα. Μάζευα υλικό μέσα στην εβδομάδα για να βρω λύσεις στο Σ/Κ της εκπαίδευσης.

 

Κι έβρισκα πάντα λύσεις. Πάντα οι καθηγητές μου με πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα. Ανοίγονταν μπροστά μου συνέχεια νέες πόρτες, νέοι κόσμοι, νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που δεν μπορούσα να φανταστώ πως υπήρχαν. Γνώρισα αξιόλογους γιατρούς όπως τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά του οποίου είμαι πλέον συνεργάτης. Έχω πια στα χέρια μου τόσα πολλά εργαλεία που κι εγώ τα ξεχνάω και χρειάζεται να ξαναδιαβάσω τα εγχειρίδια μου. Έχω τόσες πολλές βιωματικές εμπειρίες που παίρνοντας το ιστορικό από τον πελάτη μου ξέρω σχεδόν τη λύση του προβλήματός του. Έχω τόσους αξιόλογους συναδέλφους να συμβουλευτώ και να συνεργαστώ που νοιώθω σίγουρη πως στον ασθενή μου θα  κάνω σωστή παραπομπή. Έχω τους καθηγητές μου που ποτέ δεν θα με αφήσουν να πελαγώσω σε ένα δύσκολο ζήτημα και είμαι ήσυχη πως ο πελάτης μου θα βιώσει τη θεραπεία που χρειάζεται.

 

Έχω εφ όρου ζωής μάθηση και υποστήριξη και ξέρω πως ποτέ δεν θα στερέψουν οι γνώσεις μου. Γιατί ο Βαγγέλης, η Μαργγέλα, η Ιωάννα, ο Μάνος και οι υπόλοιποι αξιόλογοι συνεργάτες του Keadd που προστίθενται κατά καιρούς, είναι μυαλά ανήσυχα και πρόθυμα να μοιραστούν τη γνώση! Απλόχερα, περήφανα, ακομπλεξάριστα! Και δεν τους αναφέρω με τα μικρά τους ονόματα από έλλειψη σεβασμού, αλλά επειδή ακριβώς τους νοιώθω πια σαν την επαγγελματική μου οικογένεια! Είναι σημαντικοί άνθρωποι για μένα που με βοήθησαν και με βοηθούν ακόμα να χτίζω την επαγγελματική μου πορεία! Νοιώθω τυχερή που μπήκα σ αυτήν την οικογένεια γιατί κέρδισα πολλά!

 

Μέσα από την εκπαίδευση έλυσα πρώτα τις δικές μου ανησυχίες και προσωπικές ανασφάλειες που πολλές φορές οι διαιτολόγοι κουβαλάμε λόγω της φύσης της δουλειάς μας. Διαιτολόγος και με κιλά παραπάνω ή να τρώει γλυκά; Τραγικό για τον περίγυρο αλλά ψυχοφθόρο για σένα που δεν ξέρεις πώς να εξηγήσεις πως πάνω απ όλα είσαι άνθρωπος και δεν χρειάζεται να σε σκανάρουν ή να μετρούν τις μπουκιές σου! Έγινα λοιπόν καλύτερη, πατάω πιο γερά στα πόδια μου, έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση σαν επαγγελματίας αλλά και σαν άνθρωπος.

 

Και μέσα από μένα κερδίζουν καθημερινά πολλά περιστατικά διατροφικών διαταραχών, παιδιά με ανορεξία, κορίτσια και αγόρια που κάνουν καθημερινά  εμετούς ή/και υπεργυμναστική, άνθρωποι με δύσκολη παχυσαρκία, με αυτοάνοσα νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές και χρόνιες παθήσεις. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, πονεμένοι, δυστυχισμένοι που ξεσπούν στην τροφή τους και κακοποιούν το σώμα τους μέσω αυτής, αλλά και άνθρωποι που η μοίρα τους έστειλε τη δύσκολη ασθένεια και τον πόνο.

 

Δεν τα ξέρω όλα, αλλά εκπαιδεύομαι συνεχώς και πλέον ξέρω σε ποια ασφαλή χέρια να παραπέμψω τον ασθενή μου αν χρειαστεί.

 

Τον επόμενο χρόνο, την εκπαίδευση ολοκλήρωσε και ο σύζυγός μου Θοδωρής Σημάδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής παρακινημένος από τον δικό μου ενθουσιασμό. Ο Θοδωρής ήταν ο πρώτος εκπαιδευόμενος γυμναστής και ανήκει πλέον στους εκπαιδευτές του Keadd. Διάβασε και το δικό του σχόλιο στο www.keadd.gr , θα το βρεις ενδιαφέρον.

 

Αν είσαι επαγγελματίας υγείας, γυμναστής ή διατροφολόγος σου συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη αυτήν την εκπαίδευση και σου εγγυώμαι πως θα είναι μια επένδυση ζωής! Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γυμναστές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς γιατί η συνεργασίες με θεραπευτές που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος είναι απαραίτητες. Πρέπει να γίνουμε πολλοί για να βοηθήσουμε περισσότερους!

 

Η εκπαίδευση του Keadd ήταν και είναι το σημαντικότερο σχολείο που πήγα ποτέ στη ζωή μου.

Σ’ αυτό το σχολείο θα ήθελα να ήμουν πάλι πρωτάκι!

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 09:47
Ευτυχία Χαλούλου, Πνευμονολόγος

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα αυτή την εκπαίδευση με παρακίνηση του Κου Ζουμπανέα. Πάντα είχα μία ανησυχία και έναν προβληματισμό για το θέμα της διατροφής. Αυτή η ανησυχία μου αφορούσε 2 επίπεδα.

Το πρώτο είχε να κάνει με την οικογένεια. Τρώω σωστά? Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά μου?

Και το δεύτερο κομμάτι είχε να κάνει με τους ασθενείς μου. Πώς θα βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο? Σε ποιά άλλα επίπεδα πρέπει να επέμβω?

Έτσι λοιπόν μετά από αυτούς τους προβληματισμούς και τις συζητήσεις που είχαμε με τον Κο Ζουμπανέα, μου προτάθηκε να συμμετάσχω σε αυτή την εκπαίδευση.

ΟΙ ενδιασμοί μου αρχικά ήταν πολλοί. Θα ήταν αυτή η εκπαίδευση επαρκής όσον αφορά το δικό μου γνωστικό υπόβαθρο? Θα ήταν εφικτό  λόγω ωραρίου να την παρακολουθήσω? Τι θα αποκόμιζα τελικά? Πολλές οι ερωτήσεις αλλά αν δεν κάνεις το βήμα, καμία απάντηση.

Το αποτέλεσμα μετά από όλη αυτή την πορεία μαζί τους? Απλά δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψω και λόγια για  να τους ευχαριστήσω.

Η εκπαίδευση είχε συνοχή, υψηλό επίπεδο, εναλλαγές και υψηλούς στόχους

Ένιωθα κάθε φορά να προχωράω ακόμη ένα βήμα μαζί τους προς την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Ζουμπανέας-Κοντελέ-Σχινά, μία ομάδα δεμένη με την δική μας ομάδα.

Δεν μπορώ να διαννοηθώ πλέον οτι υπάρχει διατροφολόγος που δεν έχει αυτή την εκπαίδευση.

Θα τελειώσω αυτή την επιστολή με δύο λέξεις: "ευχαριστώ" και  "συγχαρητήρια"!

Με εκτίμηση,

Ευτυχία Χαλούλου

Στρατιωτικός Ιατρός, Πνευμονολόγος

Τετάρτη, 04 Μαϊος 2016 22:56
Νάντια Δεληγιάννη

Η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ είναι πραγματικά ότι καλύτερο υπάρχει πάνω στις διατροφικές διαταραχές! Τα πολύτιμα εργαλεία τα οποία μας εφοδιάζουν μας βοηθούν να δούμε πιο σφαιρικά τον κάθε ασθενη και να αντιμετωπίσουμε το κάθε περιστατικό ανάλογα. Ότι και να πω είναι λίγο για το άψογο περιβάλλον και την πολύ καλή οργάνωση! Ευχαριστώ το ΚΕΑΔΔ που μου έδωσε τα εφόδια και τις γνώσεις  για να μπορώ να προχωρώ μπροστά στη δουλειά μου αλλά και να είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών!

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 16:44
Νικόλαος Δήμος

Έχω τελειώσει την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και έχω την τιμή να είμαι στους απόφοιτους του 1ου κύκλου. Καταρχήν θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαγγέλη Ζουμπανέα και τους συνεργάτες του έστω και μετά από αρκετό καιρό για την ευκαιρία που μου έδωσαν. Ευκαιρία γιατί ξαναγάπησα την δουλειά μου (ασκώ το επάγγελμα 14 χρόνια), μπόρεσα να διαγνώσω προβλήματα σε σχέση με την τροφή σε ανθρώπους που μέχρι τότε νόμιζα ότι απλά το θέμα τους ήταν τα κιλά, πήρα γνώσεις και εφόδια ώστε να μπορώ πραγματικά να τους βοηθήσω και να καταλάβω ότι η προσέγγιση που χρειάζεται να έχουμε είναι ο υγιής και ευτυχής άνθρωπος και όχι πόσα κιλά έχει χάσει. Το πιο σημαντικό πράγμα στον φίλο πλέον Βαγγέλη, είναι ότι δεν κρατά την εμπειρία του που απέκτησε μέσα από την προσωπική του εργασία αλλά την μοιράζεται μαζί σου ώστε να σε κάνει καλύτερο επαγγελματία υγείας και δεν σε ξεχνάει όσα χρόνια και αν περάσουν αφού πλέον είσαι συνεργάτης με τον ίδιο τρόπο εργασίας πάνω στα περιστατικά.
Ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε έναν ακόμα κύκλο.

Δήμος Νικόλαος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
M.Sc. στην Διασφάλιση Ποιότητας
Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 19:44
Σπυριδούλα Μιχαλάκη

Όταν άρχισα να έχω επαφή με τους πρώτους μου πελάτες, αφού αποφοίτησα, άρχισα σιγά σιγά να συνειδητοποιώ ότι κάτι στη δουλειά μου δεν γινόταν όπως θα έπρεπε να γίνεται. Ήρθα αντιμέτωπη με το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζητούσαν τη βοήθειά μου, χρειάζονταν κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσα να τους προσφέρω. Τότε ήταν που άρχισα να αναζητώ διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που γνώριζα μέχρι τότε, που θα με βοηθούσαν να τους βοηθήσω. Η αναζήτησή μου για αυτό το κάτι παραπάνω, με έφερε σε επαφή με τη "Διατροφική Νοημοσύνη" του Ευάγγελου Ζουμπανέα. Μέσα από τη Διατροφική Νοημοσύνη γνώρισα τον κο Ζουμπανέα και έμαθα για την εκπαίδευση. Ήξερα καλά από την αρχή, πως αυτή η εκπαίδευση ήταν μια πόρτα, που αν την άνοιγα θα με οδηγούσε ακριβώς εκεί που ήθελα να πάω.

Άνοιξα την πόρτα με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και τα αποτελέσματα ξεπαιρνούν κάθε προσδοκία. Πέρα από τις γνώσεις που απέκτησα, αισθάνομαι ότι μπήκα σε μια επαγγελματική "οικογένεια". Μέσα από τις εκπαιδεύσεις και από το ζήλο όλων των εκπαιδευτών, να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, μου καλλιεργήθηκε η σιγουριά πως ανά πάσα στιγμή ό,τι κι αν χρειαστώ, θα είναι πρόθυμοι να με βοηθήσουν.

Οικογένεια ΚΕΑΔΔ

Σας Ευχαριστώ πολύ όλους!!!!

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016 12:37