Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία

Ποιός ο ρόλος του Διαιτολόγου στις Διατροφικές Διαταραχές;

Diatrofikes-Diataraxes
Ο ρόλος του Διαιτολόγου στις Διατροφικές Διαταραχές
Ο ρόλος του Διαιτολόγου στις Διατροφικές Διαταραχές

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ Ιωάννα Κοντελέ, μοιράζεται μαζί μας περισσότερες πληροφορίες για τις Διατροφικές Διαταραχές και την διάγνωση τους, ενώ επίσης επισημαίνει και τον ρόλο του Διαιτολόγου σε αυτές. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βάσια Κωνσταντινίδη.

✔️ Ποιες είναι οι διατροφικές διαταραχές; [4:29]

To Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης (DSM-5) ορίζει διαγνωστικά κριτήρια για 3 τύπους διατροφικών διαταραχών: την Νευρική Ανορεξία, την Νευρική Βουλιμία και την Αδηφαγική Διαταραχή. Επιπλέον, αναγνωρίζεται η κατηγορία των Μη Προσδιοριζόμενων Διαφορετικά Διατροφικών Διαταραχών, όπου δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια των 3 προαναφερομένων.

✔️ Η Ελλάδα έχει αυξημένα ποσοστά διατροφικών διαταραχών συγκριτικά με άλλες χώρες; [6:01]

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι οποίες να συγκρίνουν διακρατικά τον επιπολασμό των Διατροφικών Διαταραχών. Στην Ελλάδα διεξήχθη πρόσφατα μελέτη από το ΚΕΑΔΔ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την οργάνωση τον κ. Β.Κατσίλα και την συμμετοχή 25 εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου, όπου βρέθηκε ότι το 25% των ατόμων που έρχονται σε ένα διαιτολογικό γραφείο πάσχουν από κάποιου είδους Διατροφική Διαταραχή.

✔️ Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται συνήθως; [9:57]

Εμφανίζονται αρχικά κυρίως στην εφηβική ηλικία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν οι ενήλικες, καθώς μια Διατροφική Διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει και στην ενήλικη ζωή.

✔️ Υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να διακρίνει ένα Διαιτολόγος; [11:20]

Υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Διαιτολόγοι ώστε να μην προχωρήσει η Διαταραχή. Ένα άτομο που εκφράζει οποιαδήποτε εκκαθαριστική συμπεριφορά (εμετός, χρήση διουρητικών, φαρμάκων με σκοπό το αδυνάτισμα ή ακόμα και την υπερβολική γυμναστική με σκοπό τη μείωση του βάρους) βρίσκεται σίγουρα στο δρόμο για Διατροφική Διαταραχή.

✔️ Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγει να παρακολουθεί ένα τέτοιο περιστατικό ο Διαιτολόγος εάν δεν γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσει; [12:36]

Δυστυχώς, ο Διαιτολόγος που δεν θα αναγνωρίσει ένα περιστατικό Διατροφικής Διαταραχής μπορεί να το οδηγήσει βαθύτερα στη διαταραχή του, διαιωνίζοντας τους παράγοντες που τη συντηρούν. Η περιοριστική δίαιτα, η ανάγκη τήρησης διατροφικών κανόνων, το συνεχές ζύγισμα, είναι τεχνικές που ωθούν ένα άτομο με προδιάθεση να εμφανίσει Διατροφική Διαταραχή.

✔️ Ποιος είναι ο ρόλος του Διαιτολόγου στα περιστατικά αυτά [15:10]

Η διατροφική αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας των Διατροφικών Διαταραχών. Εάν δεν αποκατασταθούν οι διατροφικές ελλείψεις, δεν επέλθει η βιοχημική ισορροπία και η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, το άτομο δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ψυχοθεραπεία του καθώς ο εγκέφαλος του θα βρίσκεται σε υποσιτισμό.

✔️ Πες μας ένα από τα διαγνωστικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. (π.χ. eat-26) [17:22]

Το Eating Attitudes test (EAT26) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο διαλογής, το οποίο συμπληρώνεται από το άτομο σε λίγα λεπτά και μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα για πιθανές διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

✔️ Υπάρχει διαφορά στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει κάποιος ανάλογα με τη Διατροφική Διαταραχή που αντιμετωπίζει ο πελάτης του; [18:56]

Ναι, γι’ αυτό στην εκπαίδευση παρουσιάζονται πολλά και διαφορετικά εργαλεία. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση

✔️ Ποια είναι η σχέση με το ΚΕΑΔΔ για κάποιον που ολοκληρώνει την εκπαίδευση; [33:17]

Όλα τα άτομα που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για ό,τι νεότερο υπάρχει στο πεδίο των Διατροφικών Διαταραχών. Σε τακτική βάση διοργανώνονται κλινικά φροντιστήρια αλλά και διαδικτυακές ημερίδες για την συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά στους απόφοιτους της εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι απόφοιτοι εντάσσονται στο επίσημο δίκτυο συνεργατών όπου μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα συνεργασίας με επαγγελματίες στην περιοχή τους.

✔️ Ένα πολύ ευχάριστο νέο είναι η διεθνής αναγνώριση του ΚΕΑΔΔ με την παρουσίαση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό συνέδριο διατροφής Δουβλίνο. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό; [37:56]

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών θα παρουσιάσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Πανελλήνιας Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές που διετέλεσε σε συνεργασία με το European University of Cyprus.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές. Διαβάστε περισσότερα για τα Αποτελέσματα της Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές στην Ελλάδα εδώ: 👉 https://bit.ly/2o8Wk5b

elGreek
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.