Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία

Συνήθεις ερωτήσεις και απορίες για Διατροφικές Διαταραχές

απορίες-για-διατροφικές-διαταραχές

Απορίες για διατροφικές διαταραχές έχουν ακόμη και Επαγγελματίες Υγείας που εμπλέκονται στην θεραπεία τους για χρόνια. Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν, που μή εξειδικευμένοι άνθρωποι στο περιβάλλον ενός ασθενή με Διατροφική Διαταραχή μπορεί να βρίσκονται σε σύγχυση. 

Η σύγχυση αυτή οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Διατροφικές Διαταραχές περιβάλλονται από ένα μεγάλο αριθμό «μύθων και παρανοήσεων». Είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να λάβουν μια διάγνωση Διατροφικής Διαταραχής σοβαρά.

Θα προσπαθήσουμε στο παρών άρθρο να βοηθήσουμε στην επίλυση μερικών από τις πιο κοινές παρανοήσεις και απορίες για τις Διατροφικές Διαταραχές και όσων επηρεάζονται από αυτές.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Έχουν όλοι στις μέρες μας;

Παρ’όλο που η σύγχρονη κουλτούρα μας εμφανίζει εμμονή με το φαγητό και το βάρος του σώματος και οι διαταραγμένες συνήθειες διατροφής είναι πολύ συνηθισμένες, η κλινική εμφάνιση Διατροφικών Διαταραχών είναι λιγότερο συχνή.

Σε μελέτη του 2007 ερευνήθηκαν 9282 Αγγλόφωνοι Αμερικάνοι με μια ποικιλία από ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων και των Διατροφικών Διαταραχών. Στα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Biological Psychiatry, διαπιστώθηκε ότι:

 • 0,9% των γυναικών και 0,3% των ανδρών εμφάνισαν Νευρική Ανορεξία κατά την διάρκεια της ζωής τους
 • 1,5% των γυναικών και 0,5% των ανδρών εμφάνισαν Νευρική Βουλιμία κατά την διάρκεια της ζωής τους
 • 3,5% των γυναικών και 2,0% των ανδρών εμφάνισαν επεισοδιακή Υπερφαγία κατά την διάρκεια της ζωής τους

Οι συνέπειες των Διατροφικών Διαταραχών μπορεί να είναι απειλητικές για την ζωή. Πολλά άτομα βρίσκουν ότι το στίγμα από τις ψυχικές ασθένειες (και τις Διατροφικές Διαταραχές πιο συγκεκριμένα) μπορεί να εμποδίσει την έγκαιρη διάγνωση και την σωστή θεραπεία.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Oι διατροφικές διαταραχές είναι μια “κοριτσίστικη ασθένεια” ;

Οι Διατροφικές Διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τους το φύλο ή την καταγωγή. Παρά το γεγονός ότι οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ερευνητές και κλινικοί γιατροί διαγνώσκουν ένα αυξανόμενο αριθμό ανδρών, που ζητούν βοήθεια.

Σε μια μελέτη του 2007 από το CDC βρέθηκε ότι μέχρι το 1/3 των πασχόντων από Διατροφικές Διαταραχές είναι άρρενες. Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές, εάν:

 • Υπάρχει πραγματική αύξηση στις Διατροφικές Διαταραχές στους άνδρες
 • Περισσότεροι που υποφέρουν αναζητούν πλέον θεραπεία
 • Περισσότεροι άνδρες λαμβάνουν την διάγνωση

Επειδή οι γιατροί συχνά δεν πιστεύουν ότι οι Διατροφικές Διαταραχές επηρεάζουν τους άνδρες, οι διαταραχές τους έχουν γενικά να γίνει πιο σοβαρές και ισχυρές μέχρι την στιγμή της διάγνωσης.

Μπορεί να υπάρχουν λεπτές διαφορές στις σκέψεις για την κατανάλωση τροφής και στις συμπεριφορές της διαταραχή στους άνδρες. Είναι μάλιστα πιο πιθανό να επικεντρώνονται στην αύξηση μυϊκής μάζας, παρά στην απώλεια βάρους. Επίσης, είναι πιό πιθανό να κάνουν «εκκαθάριση» μέσω της άσκησης και της κακής χρήσης στεροειδών από ότι οι γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια Διατροφική Διαταραχή από τους straight άνδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών πασχόντων όμως είναι ετεροφυλόφιλοι.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Το παιδί μου είναι πολύ μικρό για να αναπτύξει διαταραχή;

Οι Διατροφικές Διαταραχές μπορούν να αναπτυχθούν ή να επανεμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ειδικοί αναφέρουν αύξηση στην διάγνωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής των παιδιών, ακόμα και σε ηλικίες 5 ή 6 ετών.

Πολλοί πάσχοντες αναφέρουν ότι οι διαταραγμένες σκέψεις και συμπεριφορές τους ξεκίνησαν μερικές φορές ακόμα και στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ο επιλεκτικός τρόπος διατροφής είναι κοινός στα μικρά παιδιά. Δεν υποδεικνύει όμως απαραίτητα μια Διατροφική Διαταραχή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν την εμφάνιση της διαταραχής την περίοδο της εφηβείας και της πρώτης ενήλικης ζωής. Υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε μικρότερες ηλικίες.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων Διατροφικών Διαταραχών σε νεαρότερες ηλικίες ή αν λόγω αυξημένης ευαισθητοποίησης υπάρχει βελτιωμένη αναγνώριση και διάγνωση τους.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Αρκεί να πω στον αγαπημένο μου “είναι επιλογή σου, ξεπέρασε το”;

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι στην πραγματικότητα πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία οι ασθενείς δεν τα επιλέγουν και οι γονείς δεν τα προκαλούν.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ομοσπονδία στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο, κατατάσσει τις Διατροφικές Διαταραχές σε 5 είδη:

 • Νευρική ανορεξία
 • Νευρική Βουλιμία
 • Ψυχαναγκαστική Υπερφαγία (Binge Eating Disorder – BED)
 • Περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder)
 • Μή αλλιώς προσδιοριζόμενη Διατροφική Διαταραχή (Other Specified Feeding or Eating Disorder)

Αρκετές δεκαετίες γενετικής έρευνας δείχνουν ότι οι κληρονομικοί και βιολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποιός αναπτύσσει μια Διατροφική Διαταραχή. Οι Διατροφικές Διαταραχές εμφανίζονται μαζί με άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας όπως:

 • Κατάθλιψη
 • Άγχος
 • Κοινωνική φοβία
 • Ιδεοληπτική διαταραχή

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Είναι μια επιλογή;

Τα αίτια μιας Διατροφικής Διαταραχής είναι πολύπλοκα. Σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές και κλινικούς εμπειρογνώμονες, οι Διατροφικές Διαταραχές προκαλούνται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι βιο-κοινωνικο-πολιτισμικές ασθένειες.

Ένας κοινωνικός παράγοντας είναι η προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εικόνας ενός αδύνατου σώματος ως το «ιδανικό». Αυτό αποτελεί έναν περιβαλλοντικό παράγοντα, που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών πρόσληψης τροφής. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται επίσης διάφορες σωματικές ασθένειες, πειράγματα, το bullying και άλλες αγχώδεις καταστάσεις της ζωής.

Ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι κάποιες από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις των Διατροφικών Διαταραχών συνδέθηκαν με την θρησκευτική νηστεία. Επιπλέον, οι Διατροφικές Διαταραχές συνήθως «τρέχουν» στις οικογένειες, καθώς υπάρχει βιολογική προδιάθεση που κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη τους.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Η ύπαρξη αυστηρών διατροφικών κανόνων ή η εφαρμογή των διαφόρων διαιτών – προτύπων διατροφής της «μόδας» δεν αποτελεί πρόβλημα;

Φαίνεται ότι η εφαρμογή μιας «αυστηρής» δίαιτας μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει το έναυσμα για μια Διατροφική Διαταραχή. Ακόμη και εάν τα συμπτώματα δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για διάγνωση, η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Άτομα με σοβαρά διαταραγμένη σχέση με το φαγητό μπορεί να επωφεληθούν από την πρώιμη παρέμβαση και θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους προτού η κατάσταση εξελιχθεί σε Διατροφική Διαταραχή. Η χρόνια δίαιτα έχει συσχετιστεί με την μεταγενέστερη ανάπτυξη διαταραχής. Επομένως, η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της διαταραχής.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Δεδομένου ότι οι διαταραχές συνδέονται με την κληρονομικότητα, να υποθέσω ότι το παιδί μου ή ο σύντροφός μου δεν έχει πολλές ελπίδες για ανάρρωση;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κληρονομικότητα δεν είναι το πεπρωμένο. Υπάρχει πάντα η ελπίδα για ανάρρωση. Αν και οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στην έναρξη των διαταραχών, δεν είναι και οι μοναδικοί παράγοντες.

Η προδιάθεση για διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να επανεμφανιστεί σε περιόδους έντονου στρες. Υπάρχουν όμως πολλές καλές τεχνικές με τις οποίες τα άτομα με Διατροφικές Διαταραχές μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματά τους.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Να μην ανησυχώ για το παιδί μου ή τον σύντροφό μου, επειδή ο καθένας μπορεί να τρώει πάρα πολύ παγωτό μερικές φορές;

Η Αδηφαγική Διαταραχή επηρεάζει μόνο το 3,5% των γυναικών, το 2% των ανδρών και έως ένα 1,6% των εφήβων. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να τρώει κανείς περιστασιακά περισσότερο από αυτό που είναι ανεκτό.

Εκείνοι που αγωνίζονται με την Αδηφαγική Διαταραχή, συμμετάσχουν σε έναν κύκλο επεισοδίων Υπερφαγίας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για πάνω από τρεις μήνες κατά τα οποία τρώνε σημαντικά περισσότερο τροφή σε σύντομο χρονικό διάστημα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να φάνε κάτω από τις ίδιες συνθήκες και παράλληλα βιώνουν την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα της διαταραχής έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ζωή του ατόμου, με πολλούς πάσχοντες να αντιμετωπίζουν συνυπάρχουσες ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Οι συμπεριφορές των Διατροφικών Διαταραχών επικεντρώνονται μόνο στο φαγητό;

Τα άτομα με Διατροφικές Διαταραχές έχουν γενικά μια μη υγιής στάση απέναντι στη τροφή και το βάρος. Τα συμπτώματα μιας Διατροφικής Διαταραχής μπορεί να εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τα θέματα διατροφής.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ Διατροφικών Διαταραχών, τελειομανίας και ιδεοληπτικών διαταραχών ή ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς. ‘Ολα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε μια εμμονή με τους βαθμούς, τις αθλητικές επιδόσεις, κ.λπ.

Πολλοί πάσχοντες αναφέρουν ότι οι συμπεριφορές της Διατροφικής Διαταραχής αρχικά τους βοήθησαν να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος τους. Καθώς όμως η διαταραχή προχωρά, μπορεί εντέλει να αυξηθούν τα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους. Φυσικά, μπορεί ακολούθως να επηρεαστούν όλες οι πτυχές της ζωής.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Αν κάποιος δεν είναι ισχνός, σημαίνει ότι δεν πάσχει από κάποιου είδους διαταραχή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με Διατροφική Διαταραχή δεν είναι λιποβαρείς. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχές απεικονίζονται από τα μέσα ενημέρωσης ως καχεκτικοί, δεν μπορεί να κριθεί το αν κάποιος έχει Διατροφική Διαταραχή μόνο από την εξωτερική εμφάνιση.

Αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να διαιωνίσουν το πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στους πάσχοντες. Μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν είναι «αρκετά άρρωστοι» ή «αρκετά καλά», σύμφωνα με την διαταραχή, για να αξίζουν θεραπεία.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να προσδιορίσετε αν ένα άτομο παλεύει με μια Αδηφαγική Διαταραχή μόνο με βάση το βάρος του. Επειδή ο πάσχων δεν είναι πλέον ισχνός ή επειδή έχει χάσει βάρος, δεν σημαίνει ότι ανάρρωσε πλήρως. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει μια σοβαρής μορφής Διατροφική Διαταραχή σε οποιοδήποτε βάρος.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορούν να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα;

Οι Διατροφικές Διαταραχές έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική νόσο. Μέχρι ένα 20% των ατόμων με χρόνια Νευρική Ανορεξία θα πεθάνει, ως αποτέλεσμα της ασθένειας τους. Μελέτες για την Ανορεξία, την Βουλιμία και τις μή προσδιοριζόμενες αλλιώς Διατροφικές Διαταραχές δείχνουν ότι όλες οι Διατροφικές Διαταραχές έχουν παρόμοια αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Πέρα από τις ιατρικές επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, των μεθόδων εκκαθάρισης, της ασιτίας και της υπερβολικής εκγύμνασης, η αυτοκτονία είναι πολύ συχνή για τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές.

Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Δεν παρατηρώ διαταραγμένες συμπεριφορές από το παιδί μου στο φαγητό. Να ησυχάσω;

Πολλοί πάσχοντες από Διατροφικές Διαταραχές αναγκάζονται να κρύψουν τα συμπτώματα της ασθένειάς τους είτε από ντροπή ή επειδή φοβούνται ότι κάποιος θα τους κάνει να σταματήσουν.

Δεν είναι ασυνήθιστο, για τους αγαπημένους ανθρώπους στο περιβάλλον του ατόμου, που παλεύει με την διαταραχή, να ξαφνιαστούν από το πόσο σοβαρές και διαβρωτικές είναι οι συμπεριφορές της Διατροφικής Διαταραχής όταν γίνεται η διάγνωση.

Εάν γνωρίζετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που αγωνίζεται, είναι σημαντικό να εκφράσετε την ανησυχία σας με συμπάθεια και συμπόνια. Ενθαρρύνετε το άτομο να ζητήσει βοήθεια.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Η Ανορεξία είναι η μόνη σοβαρή Διατροφική Διαταραχή;

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θανάτου σε άτομα με οποιοδήποτε διάγνωση Διατροφικής Διαταραχής, διαπίστωσαν ότι η Βουλιμία και οι EDNOS είχαν ποσοστά θνησιμότητας εξίσου υψηλά, που προσέγγιζαν τα υψηλά ποσοστά της Ανορεξίας.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, περίπου 1 στα 20 άτομα με Διατροφικές Διαταραχές, έχασαν την ζωή τους ως αποτέλεσμα της ασθένειας τους. Ασθενείς, που κάνουν κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών ή αναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνουν εμετό, διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από εμφράγματα, που οφείλονται κυρίως στις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του θανάτου σε άτομα με Διατροφικές Διαταραχές, αυξάνοντας τον βαθμό του άγχους στο σώμα.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Τί έκανα και προκάλεσα στο παιδί μου Διατροφική Διαταραχή;

Οργανισμοί από όλο τον κόσμο (Academy for Eating DisordersAmerican Psychiatric AssociationNEDA) , έχουν δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές που δείχνουν ότι οι γονείς δεν προκαλούν τις Διατροφικές Διαταραχές. Οι γονείς, ιδίως οι μητέρες, ήταν αυτές που είχαν «παραδοσιακά» κατηγορηθεί για την Διατροφική Διαταραχή του παιδιού τους, αλλά η πιο πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι Διατροφικές Διαταραχές έχουν ισχυρή βιολογική ρίζα.

Οι Διατροφικές Διαταραχές αναπτύσσονται διαφορετικά για κάθε άτομο που επηρεάζεται και δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, που εγγυάται ότι αν το ακολουθήσουν οι γονείς μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που ο καθένας μέσα στην οικογένεια του μπορεί να κάνει για να συμβάλλει στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ανάρρωση από την διαταραχή. Οι Ψυχολόγοι έχουν δει σημαντική επίδραση στην ταχύτητα ανάρρωσης των παιδιών και των εφήβων, όταν συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς στην διαδικασία της θεραπείας.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Το κύριο σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να ανησυχώ για το αγαπημένο μου πρόσωπο είναι η απώλεια βάρους;

Η Νευρική Ανορεξία και οι άλλες περιοριστικές Διατροφικές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από την απώλεια βάρους. Παρ’όλα αυτά, πολλοί δεν χάνουν βάρος και μπορεί ακόμη να παίρνουν βάρος, ως αποτέλεσμα της διαταραχής τους.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Ο ασθενής δεν θα ανακάμψει μέχρι να ανακαλυφθεί η αιτία που ανέπτυξε την διαταραχή;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν ένα λόγο ή μια αφορμή, που πιστεύουν ότι τους προκάλεσε την Διατροφική Διαταραχή. Η πλειονότητα των ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές δεν έχει συγκεκριμένη αιτία, που να οφείλεται για την διαταραχή τους.

Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η εύρεση της αιτίας εκδήλωσης μιας Διατροφικής Διαταραχής συσχετίζεται με την ανάρρωση. Οι προτεραιότητες της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η κανονική διατροφή και το σωματικό βάρος.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Ως γονέας, τί να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να αναρρώσει;

Η συμμετοχή των γονέων στην θεραπεία ενός παιδιού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Μερικές μορφές θεραπείας, όπως η μέθοδος Maudsley, απαιτούν οι γονείς να αναλαμβάνουν προσωρινά τον πλήρη έλεγχο της διατροφής του παιδιού. Επίσης, να παρακολουθούν για τυχόν εκκαθαριστικές μεθόδους, μέχρι να επιτευχθεί ένα υγιές βάρος και να παγιωθούν υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Άλλα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη στον πάσχοντα συμβάλλοντας στην μείωση του άγχους. Ακόμα και αν αποφασίσετε ότι η οικογενειακή θεραπεία δεν είναι σωστή για την οικογένειά σας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορείτε να συμμετέχετε στην θεραπεία του παιδιού σας ή του αγαπημένου σας προσώπου.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Το παιδί μου δεν είναι έτοιμο να αναρρώσει από διαταραχή. Υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω;

Μερικοί πάσχοντες από Διατροφικές Διαταραχές έχουν δυσκολία στην επίγνωση της ασθένειάς τους ή στην εκτίμηση της σοβαρότητα της κατάστασή τους. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να θέλουν απελπισμένα να σταματήσουν τις συμπεριφορές της διαταραχής τους, αλλά φοβούνται.

Το να εκφράζει το πάσχον άτομο ετοιμότητα και προθυμία να αναρρώσει από την διαταραχή μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι. Η θεραπεία δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι οι αγαπημένοι σας να είναι έτοιμοι. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ανήλικο, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει την θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. Η πρώιμη παρέμβαση σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανάρρωσης.

Αν το άτομο, που αγωνίζεται, είναι ένας ενήλικας, η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αρνητική επίδραση της Διατροφικής Διαταραχής στην ζωή του αγαπημένου τους προσώπου και να το ενθαρρύνουν να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Αν το αγαπημένο μου πρόσωπο επιμένει ότι είναι μια χαρά, θα πρέπει να το πιστέψω;

Τα προβλήματα σχετικά με την επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία των Διατροφικών Διαταραχών. Επομένως, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη αυτογνωσία για να αναγνωρίσει το πρόβλημα της διαταραχής.

Το άτομο που αγωνίζεται μπορεί πραγματικά να πιστεύει ότι είναι καλά, μέχρι να φτάσει σε οριακό και επικίνδυνο για την ζωή του σημείο. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να αρνηθούν την ύπαρξη μιας Διατροφικής Διαταραχής, ακόμη και όταν αυτοί νιώθουν ότι είναι άρρωστοι, επειδή φοβούνται την θεραπεία.

Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αναγκαιότητα παρακολούθησης από Ιατρό και Ψυχολόγο εξειδικευμένο στις Διατροφικές Διαταραχές με εμπειρία πάνω στις Διατροφικές Διαταραχές.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Το παιδί μου ή ο σύντροφος μου δεν ισχυρίζεται πλέον ότι αισθάνεται παχύς. Μπορεί να εξακολουθεί να έχει διαταραχή;

Απολύτως. Η διαταραχή της εικόνας του σώματος που αντιλαμβάνεται ο πάσχον είναι πολύ συχνή στις Διατροφικές Διαταραχές. Απέχουν πολύ όμως από το να είναι καθολικές.

Οι κλινικές αναφορές δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν διαταραχή στην εικόνα σώματος. Επίσης, η πλειονότητα των εφήβων και των ενηλίκων, επίσης, δεν αναφέρει αυτό το σύμπτωμα.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Τώρα που το παιδί μου ή ο σύντροφός μου δεν είναι πλέον έφηβος, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για την ύπαρξη Διατροφικής Διαταραχής;

Οι άνθρωποι μπορούν να αγωνίζονται με μια Διατροφική Διαταραχή, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Έρευνα στην βιβλιογραφία έχει εντοπίσει ένα υποσύνολο ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές, που φαίνεται να έχει αναρρώσει αυθόρμητα χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται με τις διαταραχές από την εφηβεία τους, συνεχίζουν να αγωνίζονται και στην ενήλικη ζωή, εκτός αν λάβουν σωστή θεραπεία. Άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, και μεγαλύτεροι, βρίσκονται πολλές φορές σε θεραπεία λόγω:

 • Υποτροπής ή συνεχιζόμενης ασθένειας από την εφηβεία τους ή την ενηλικίωση τους
 • Εμφάνισης μιας νέας Διατροφικής Διαταραχής

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Το παιδί μου ή ο σύντροφός μου έχει Βουλιμία, οπότε δεν θα αναπτύξει άλλος τύπο διαταραχής;

Πολλοί ασθενείς με Διατροφικές Διαταραχές θα υποφέρουν από περισσότερες από μία διαταραχές πρόσληψης τροφής πριν τελικά αναρρώσουν. Περίπου το ήμισυ του συνόλου των ατόμων με Νευρική Ανορεξία θα αναπτύξει Βουλιμία.

Μερικά άτομα παρουσιάζουν τόσο σημάδια Ανορεξίας και Βουλιμίας ταυτόχρονα, με τακτικά επεισόδια υπερφαγίας. Μπορεί επίσης να εφαρμόζουν τεχνικές εκκαθάρισης, ενώ έχουν χαμηλό βάρος. Η συγκεκριμένη κατάσταση κλινικά ταξινομείται ως Ανορεξία βουλιμικού/ εκκαθαριστικού τύπου.

Ακόμα, κάποιοι ασθενείς μπορεί να μεταβαίνουν από τη μία διάγνωση στην άλλη, μια διαδικασία γνωστή και ως cross-over. Όλα αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν απειλητικές για την ζωή συνέπειες.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Η εκκαθάριση συνεπάγεται μόνο την πρόκληση εμετού;

Η εκκαθάριση περιλαμβάνει οποιαδήποτε μέθοδο με στόχο την «απομάκρυνση» της τροφής από το σώμα πριν από την πλήρη πέψη της. Πολλές φορές, το άτομο οδηγείται στην εκκαθάριση για να αντισταθμίσει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική πρόσληψη τροφής.

Ενώ ο αυτό προκαλούμενος εμετός είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους, δεν είναι η μοναδική μέθοδος. Τα άτομα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν:

 • Καθαρτικά και κλύσματα
 • Μή εκκαθαριστικές αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως λάθος χρήση της ινσουλίνης, νηστεία, υπερβολική άσκηση κ.α.
 • Περισσότερες από μία μεθόδους εκκαθάρισης

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Μόλις η κόρη μου με Νευρική Ανορεξία πάρει βάρος, θα είναι μια χαρά;

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η Νευρική Ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή.

Η αποκατάσταση του βάρους και της θρεπτικής κατάστασης είναι μόνο το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη από την Νευρική Ανορεξία. Μόλις ο πάσχων επιστρέψει σε ένα υγιές βάρος, μπορεί να συμμετέχει συνήθως πληρέστερα και πιο ουσιαστικά στην ψυχοθεραπεία.

Σημαντική ψυχολογική δουλειά πρέπει να γίνει, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα, χωρίς να καταφεύγει σε ανορεξικές συμπεριφορές. Η ανάκτηση βάρους από μόνη της δεν σημαίνει ότι η διαταραχή θεραπεύθηκε.

Απορίες για Διατροφικές Διαταραχές: Αναζήτηση θεραπείας για το αγαπημένο πρόσωπο

Σύμφωνα με την Πανελλήνια έρευνα για τις Διατροφικές Διαταραχές που πραγματοποίησε το ΚΕΑΔΔ σε συνεργασία με το European University of Cyprus to 2018, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που ξεπερνά και το 50% με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα βάρους, αντιμετωπίζει κάποιο θέμα διαταραχής στην διατροφή τους.

Αν δεν διαγνωσθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή και απλώς αντιμετωπισθεί ως ένα ακόμα σύνηθες περιστατικό, τότε μέσα στους επόμενους δυο μήνες ο ασθενής αυτός είτε θα διακόψει κάθε μορφή θεραπείας, είτε θα υποτροπιάσει.

Τα άτομα που πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής Διατροφική Διαταραχή χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και εξειδικευμένες θεραπευτικές δεξιότητες. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν σε οποιαδήποτε θεραπευτικό σχήμα μέχρι το τέλος της θεραπείας τους.

Η λήψη της κατάλληλης διάγνωσης για την ύπαρξη μιας Διατροφικής Διαταραχής από έμπειρο Επαγγελματία Υγείας είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη.

Ένα μεγάλο μέρος των πασχόντων μπορεί να αντιμετωπιστούν ως εξωτερικοί ασθενείς, οπότε κρίνεται απαραίτητο για κάθε Διαιτολόγο να έχει εμπειρία με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ο παιδίατρος, παθολόγος, ή ο οικογενειακός γιατρός, μπορεί να κάνει παραπομπή σε Διαιτολόγο, ο οποίος έχει εμπειρία στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών, όπως επίσης και σε άλλες ειδικότητες, όπως Ψυχολόγο ή Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ιδανικό στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών είναι η συνεργασία μιας ομάδα θεραπείας για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων πτυχών μιας διαταραχής. Οι θεραπευτικές ομάδες συνήθως περιλαμβάνουν τους ακόλουθους τύπους παροχών:

 •  Ιατρός (γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, παιδίατρος, καρδιολόγος, κλπ),
 •  Ψυχολόγος
 •  Διαιτολόγος
 •  Ψυχίατρος
 •  Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών εκπαιδεύει Επαγγελματίες Υγείας στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Νευρική Ανορεξία. Μπορείτε να αναζητήσετε την αρωγή του στην επίσημη λίστα πιστοποιημένων συνεργατών.

elGreek
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.