Ο Αυτισμός είναι μια από τις σοβαρές Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές που εντάσσονται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Η σωστή διατροφή των αυτιστικών παιδιών, είναι μία από τις πολλές τεχνικές αντιμετώπισης που έχουν παρουσιαστεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Άλλες διαταραχές του φάσματος είναι το σύνδρομο Asperger, το σύνδρομο Rett, η άτυπη Αυτιστική Διαταραχή και η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή μή προσδιοριζόμενη αλλιώς.
Αυτό που διαχωρίζει τον Αυτισμό από άλλες διαταραχές είναι η ηλικία εμφάνισης. Η διάγνωση του γίνεται στην πρώιμη βρεφική ηλικία αν και ένα ποσοστό των παιδιών αναπτύσσεται φυσιολογικά και εμφανίζει αυτισμό καθυστερημένα.
Στατιστικά παρατηρούμε ότι 1 στα 1000 παιδιά εμφανίζει τον κλασσικό αυτισμό, ενώ 1 στα 500 παρουσιάζει κάποια αυτιστική συμπεριφορά. Ο Αυτισμός δεν έχει θεραπεία, εμφανίζει όμως βελτίωση των συμπτωμάτων του.
Η σωστή διατροφή των αυτιστικών παιδιών, έχει σαν στόχο την:
- Ανακούφιση συμπτωμάτων από αλλεργίες και προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα
- Αντιμετώπιση ελλείψεως βιταμινών, μετάλλων
- Παροχή απαραίτητων λιπαρών οξέων,αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών η ανισορροπία των οποίων ευθύνεται για πολλές νευρολογικές διαταραχές άμεσα ή έμμεσα
Διατροφή των αυτιστικών παιδιών: Παρεμβάσεις
Για την χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, πρέπει πάντα να γίνονται οι απαιτούμενες εξετάσεις. Η χορήγηση πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συνεννόηση του ιατρού και του Διατροφολόγου:
- Βιταμίνη Α για 3 μήνες, βελτιώνει την οπτική επαφή, τις κοινωνικές δεξιότητες και τον ύπνο (προσοχή στην δοσολογία)
- Βιταμίνης Β6 βελτιώνει την οπτική επαφή, την ομιλία και τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον
- Χορήγηση Β6 και Mg βελτιώνει τον λόγο και τον ύπνο. Επίσης βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας, η αύξηση της προσοχής, ενώ παρουσιάζεται μειωμένη ευερεθιστότητα
- Βιταμίνη C βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Υψηλή χορήγηση μπορεί να προκαλέσει διάρροια
- Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς και την μάθηση
Σε σχετικές έρευνες στις Η.Π.Α το 65% των αυτιστικών παιδιών παρουσίασαν βελτίωση, ενώ κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν χειροτέρεψε.
Διατροφή των αυτιστικών παιδιών: Δίαιτες
Δίαιτα χωρίς γλουτένη και χωρίς καζείνη (GFCF)
Αποφεύγουμε το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά προιόντα, το σιτάρι, το κριθάρι, την βρώμη,την σίκαλη και όλων των προιόντων τους.
Εύρεση εναλλακτικών πηγών για την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D (σουσάμι, σαρδέλες, πράσσινα φασόλια). Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν σχεδόν όλα τα προιόντα χωρίς γλουτένη και καζείνη.
Μετά από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας στην διατροφή των αυτιστικών παιδιών, παρουσιάζεται βελτίωση σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας και αυτοτραυματισμού.
Δίαιτα Feingold
Αποφεύγουμε τις τεχνητές χρωστικές και αρωματικές, την ασπαρτάμη και τα τεχνητά συντηρητικά (προκαλούν υπερκινητικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς).
Με την εφαρμογή της δίαιτας Feingold στην διατροφή των αυτιστικών παιδιών, παρουσιάζεται βελτίωση στην συμπεριφορά, την προσοχή και στις εντερικές διαταραχές.
Κετογονική Δίαιτα
Γνωστή και ως δίαιτα τριγλυκεριδίων. Το λίπος παρέχει την πλειοψηφία των θερμίδων, η πρωτεϊνη είναι στις ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις, ενώ οι υδατάνθρακες είναι αυστηρά περιορισμένοι. Μετά από την εφαρμογή της, παρουσιάζεται βελτίωση στην κοινωνική επαφή, τον λόγο, την συνεργασία, την υπερκινητικότητα και την μάθηση.
Σε σχετική μελέτη της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπως επίσης και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν όλα τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα μετά από εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας σε αυτιστικά παιδιά.
Για την εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας στην διατροφή των αυτιστικών παιδιών, απαιτείται πάντα η στήριξη και η διαρκής παρακολούθηση από Παιδονευρολόγο και Διατροφολόγο.
Δίαιτα συγκεκριμένων υδατανθράκων (SCD)
Επιτρεπόμενες τροφές είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά και συγκεκριμένα έλαια. Απαγορεύονται το άμυλο, τα όσπρια, τα σιτηρά, τα ζυμαρικά και τα ψωμιά.
Σκοπός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η διόρθωση ζημιών στη δομή των εντερικών τοιχωμάτων, εξαιτίας μικροοργανισμών που τρέφονται από άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες.
Αποτελέσματα και συμπέρασμα
Σε έρευνες μετά από χρήση όλων των παραπάνω διατροφικών παρεμβάσεων το 60%-65% των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτίωση, ένα 20% δεν παρουσίασε βελτίωση ενώ σχεδόν κανένας δεν χειροτέρεψε.
Ο Αυτισμός δεν θεραπεύεται, μπορούν όμως να βελτιωθούν τα συμπτώματα του και να χτίσουμε έναν υγιή οργανισμό. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες από τους ειδικούς όσων αφορά την διάγνωση και τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις.
Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.