Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών θα παρουσιάσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Πανελλήνιας Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές που διετέλεσε σε συνεργασία με το European University of Cyprus.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε διαιτολογικά γραφεία, σε εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος: την Αττική, την Μακεδονία, τα Νησιά Αιγαίου Πελάγους, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τα Νησιά Ιονίου Πελάγους, την Κρήτη, την Στερεά Ελλάδα πλην Αττικής και την Ήπειρο, με το διεθνές αναγνωρισμένο ερωτηματολόγιο Eat26. Το συνολικό δείγμα ήταν 625 άτομα, από τα οποία το 80,80 % ήταν γυναίκες και το 19,20 άνδρες. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20 με ποσοστό σφάλματος 5%.
Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα φάνηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά καθώς αποκαλύφθηκε ότι 1 στα 4 άτομα πάσχει από κάποιου είδους Διατροφική Διαταραχή και ποσοστό πάνω από το μισό του δείγματος (68.8%) επηρρεάζεται δυσμενώς από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά του.
Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξε ότι 1 στους 4 πελάτες που επισκέπτονται ένα Διαιτολογικό γραφείο προκειμένου να προχωρήσουν σε πρόγραμμα διατροφής και αδυνατίσματος, (σε ποσοστό 24,96%) πάσχει από κάποιου είδους Διατροφική Διαταραχή. Το 64.32% του δείγματος δεν γνωρίζει αν εμφάνισε κάποια Διατροφική Διαταραχή στο παρελθόν. Το 43.36% έχει ξαναδοκιμάσει να κάνει δίαιτα πάνω από 3 φορές και το 37.12% έχει ξαναβάλει περισσότερες από 3 φορές πάνω από 9 κιλά στη ζωή του. Το 68.8% δηλώνει ότι η διάθεσή του επηρεάζεται από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά στη μέτρηση του σώματος και το 27.20% μετρά το βάρος του 2-4 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, το 50% δηλώνει ότι θεωρεί ότι είναι υπέρβαρο άτομο, αν και οι οικείοι του λένε ότι δεν είναι και το 33,44% έχει κάνει υπερφαγικό επεισόδιο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά, (p-value < 0.01).
Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι διατροφικές συνήθειες επιζήμιες για ένα άτομο και τις βιώνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Περίπου πέντε εκατομμύρια γυναίκες και περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες παγκοσμίως αγωνίζονται με αυτές τις διαταραχές, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι Επαγγελματίες Υγείας που σχετίζονται θεραπευτικά με άτομα που πάσχουν από διαταραγμένη σχέση με το φαγητό οφείλουν να έχουν βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών καθότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να αλλάξουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά τους.
Τα εκτεταμένα αποτελέσματα και η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας θα παρουσιαστούν διεξοδικά στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στο Session 3 και ώρα 14:00 – 14:45 σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και θα τα παρουσιάσουν οι διαιτολόγοι Βασίλειος Κατσίλας, Ευάγγελος Ζουμπανέας και η ψυχολόγος δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι για την εύρυθμη και επιστημονικά ορθή εκπόνηση της πανελλήνιας μελέτης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Πέτρου και ο Καθηγητής της εκπαίδευσης των Διατροφικών Διαταραχών κος. Βασίλειος Ε. Κατσίλας Master Practitioner on Eating Disorders
Στην έρευνα συμμετείχαν 15 επιστημονικοί συνεργάτες του δικτύου αποφοίτων του ΚΕΑΔΔ και παραθέτονται με φθίνουσα σειρά τα ονόματα αυτών με βάση την συμβολή τους στην έρευνα :
- Ευάγγελος Ζουμπανέας, Ιωάννα Κοντελέ, Δημήτρης Πέτσιος, Περίανδρος Πάμπαλος, Αθανάσιος Τσιούδας, Νικόλ Δουνά, Γεωργία Αρβανίτη, Δήμος Νίκος, Γιώτα Τριγώνι, Αρετή Ζαντή, Αγγελική Μενεδιάτου, Δάφνη Νταλάπα, Χριστοδούλου Ολυμπία, Ανδρομάχη Μπαριάμη, Μαργαρίτα Γαβαλά