Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, παρατηρώ ότι οι γνώσεις που αφορούν την διαχείριση των Διατροφικών Διαταραχών και τις απαραίτητες παρεμβάσεις, καθώς και η προσέγγιση της ψυχολογίας των συμπεριφορών στην παχυσαρκία είναι κάτι παραπάνω από οργανωμένες, up to date και εξειδικευμένες, ακόμα και για τον εκπαιδευμένο στη συμπεριφορική προσέγγιση Διαιτολόγο.
Ακόμα, παρατηρώ ότι ενώ είναι απαραίτητες σε κάθε ειδικό υγείας -έμπειρο ή μη-, ο οποίος αργά η γρήγορα θα έρθει (αν δεν έχει έρθει ήδη) αντιμέτωπος με περιστατικά που θα χρήζουν τέτοιας θεραπευτικης προσέγγισης, είναι και συνάμα “λυτρωτικές”. Είναι λυτρωτικές τόσο για το θεραπευόμενο όσο και τον θεραπευτή που πλέον θα μπορεί ρεαλιστικά να εκτιμήσει και να βοηθήσει πλήρως το περιστατικό του με το “μάτι” των Διατροφικών Διαταραχών, πατώντας σταθερά τα πόδια του.
Το πιό σημαντικό όμως είναι πως σπάνια συναντάς επιστήμονα οποιουδήποτε κλάδου υγείας πραγματικά να κατέχει στο 100% τούτες τις γνώσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Έτσι, εδώ στο ΚΕΑΔΔ, καθώς προσφέρεται πρακτική πληροφορία, με αντίστοιχα εργαλεία, μοιράζονται περιστατικά με εποπτείες ή και case studies, δίδεται και λαμβάνεται η γνώση -και η χρήση της- αμφίδρομα, γαλουχημένη από την εμπειρία δεκαετιών από πολλούς επιστήμονες όλων των πεδίων, γνώση εξειδικευμένη και κυρίως έτοιμη για προσωπική-επαγγελματική χρήση και προέκταση στη θεραπευτική προσέγγιση. Το αποτέλεσμα είναι ο κάθε ειδικός υγείας -έμπειρος ή μη- να μπορεί άμεσα να βελτιώσει την θεραπευτική προσέγγιση και κυρίως το αποτέλεσμα του, σε βαθμό που θα ξεχωρίζει από τις κλασσικές προσεγγίσεις του χώρου.
Με λίγα λόγια, ακόμα και για τους παλαιότερους αλλά ειδικά για τους νεώτερους και φυσικά απαραιτήτως για όλους τους Διαιτολόγους, η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ είναι ένας δρόμος που θα ωφελήσει πολύ αυτούς που τον ακολουθήσουν.