Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία

Τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς στην Διαιτολογική επιστήμη

Coaching-1024x512

Με αφορμή τις επιδημιολογικές διαστάσεις και την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη. Σκοπός της είναι να εξετάσει εάν οι Διαιτολόγοι της Αγγλίας γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Είναι πλέον αποδεκτό ότι η αποτελεσματικότητα της διαιτολογικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν εξασφαλίζεται μόνο από το υποθερμιδικό μοντέλο διατροφής και άσκησης αλλά και από την αλλαγή συμπεριφοράς του ατόμου. Η τελευταία μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου αλλά και την διατήρησή του.

Στην μελέτη αυτή πήραν μέρος Διαιτολόγοι του Ηνωμένου Βασιλείου που:

  • Ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (Dietitians specialized in obesity management-DOM Group)
  • Είναι μέλη του Βρετανικού Διαιτολογικού Συλλόγου του Ηνωμένου Βασιλείου (Βritish Dietetic Association)

Για την συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εξέτασε τον τρόπο που οι Διαιτολόγοι κάνουν τις συνεδρίες τους σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές καθώς και τη συχνότητα συνάντησης τους με τους ασθενείς.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του ερωτηματολογίου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διερευνήσει:

  • Την εκπαίδευση των Διαιτολόγων στις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς
  • Κατά πόσο εφαρμόζουν τις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς στην καθημερινή πρακτική τους

Τεχνικές αλλαγής συμπεριφορά: Αποτελέσματα μελέτης


Το ερωτηματολόγιο εστάλη συνολικά σε 260 Διαιτολόγους που εργάζονταν στο Εθνικό σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Η ανταπόκριση στη μελέτη έφτασε το 40% περίπου και τα σημαντικότερα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

  • Η χρονική διάρκεια της συνεδρίας δεν ξεπερνούσε τα 40 λεπτά την πρώτη φορά και η επαναληπτική τα 20. Ο τρόπος που διεξάγονταν οι συνεδρίες τους ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό σε ατομικό και λιγότερο σε ομαδικό επίπεδο
  • Περισσότεροι από τους μισούς Διαιτολόγους θεώρησαν ότι η πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση δεν ήταν αρκετή προκειμένου να εφαρμόσουν με ασφάλεια τις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς στις συναντήσεις τους με ασθενείς
  • Σχετικά με τις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν περισσότεροι οικείοι με τις γνωσιακές-συμπεριφοριστικές μεθόδους (Cognitive Behavior Strategies-CBT)
  • Η πλειοψηφία των Διαιτολόγων θεώρησε αναγκαία την χρήση των τεχνικών αλλαγής συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επίσης ανέφεραν οι γνωστότερες τεχνικές για αυτούς να είναι ‘πώς να υπερνικήσω τις δυσκολίες με την αλλαγή’ και ‘διερεύνηση προσδοκιών για την απώλεια βάρους’. Άλλες γνωστές τεχνικές ήταν ‘η χρήση ημερολογίου διατροφής’, ‘αντιμετώπιση της υποτροπής’, ‘στρατηγικές για τη διατήρηση απώλειας βάρους’ και ‘έλεγχος ερεθισμάτων
  • Τα στοιχεία της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγός για την ανάπτυξη συστάσεων που εφαρμόζουν σε όλα τα διαιτολογικά τμήματα που ασχολούνται με την παχυσαρκία. Πρωταρχικός στόχος τέθηκε η βελτίωση της προ-πτυχιακής τους εκπαίδευσης. Κρίθηκε αναγκαία ομόφωνα από τους Διαιτολόγους η ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω στις συμπεριφοριστικές μεθόδους για όλη την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ακόμα θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη διαθεσιμότητας βιβλιογραφικών πηγών στα Διαιτολογικά τμήματα, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του τμήματος.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι Διαιτολόγοι αναγνωρίζουν την αξία των τεχνικών αλλαγής συμπεριφοράς. Επομένως, τις συμπεριλαμβάνουν ως χρήσιμο εργαλείο στις συνεδρίες τους.

Οι ίδιοι οι Διαιτολόγοι θεώρησαν απολύτως απαραίτητη την εφαρμογή των τεχνικών αλλαγής συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συμφώνησαν όμως, ότι η εκπαίδευσή τους πάνω σε αυτές ήταν ανεπαρκής.

Επίσης, δήλωσαν αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των τεχνικών, δεδομένου ότι υπήρξε ελλιπής συστηματική αξιολόγηση. Ο χρόνος δεν προσδιορίστηκε ως εμπόδιο, αλλά η διαθεσιμότητα αξιόλογης βιβλιογραφίας χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως ανεπαρκής.

*Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε από την Ευγενία Ηλιάδου-Διατροφολόγος-Κλινικός Διαιτολόγος, SRD υποψήφια Master Practitioner on Eating Disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Περισσότερες Πληροφορίες

Οι ρυθμίσεις cookie σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν οριστεί να "επιτρέπουν τα cookie" για να σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις cookieς ή κάνετε κλικ στο "Αποδοχή" παρακάτω, τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο