Scroll Top
Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία

Η εμπειρία μιας ζωντανής συνεδρίας δίπλα στο “Δάσκαλο”

Πιστέψτε με, αν δεν άξιζε το κόπο δεν θα το μοιραζόμουν μαζί σας…

Μετά την ολοκλήρωση σχεδόν του σεμιναρίου του ΚΕΑΔΔ που παρακολούθησα, ζήτησα από τον Βαγγέλη Ζουμπανέα να συμμετέχω και σε πρακτικό επίπεδο, να πάω δηλαδή από το γραφείο του να δω τον τρόπο που προσεγγίζει περιστατικά. Ήθελα να βρω «το μυστικό της επιτυχίας του» καθώς και να δω σε προσωπικό επίπεδο πως εφαρμόζονται τα εργαλεία της εκπαίδευσης του ΚΕΑΔΔ στην θεραπευτική πράξη.

Παρατηρώντας λοιπόν τους νέους πελάτες που έμπαιναν στο γραφείο, έβλεπα είτε μαγκωμένους ανθρώπους με τα χέρια σφιχτά σταυρωμένα στο στήθος, που περίμεναν από στιγμή σε στιγμή να βγει η ζυγαριά από μια γωνία και να τους ζυγίσει, είτε κουρασμένα και ταλαιπωρημένα άτομα από τα ψυχικά σκαμπανεβάσματα που τους έχει προκαλέσει το νούμερο της ζυγαριάς τους.

Η συνεδρία ξεκινά τρώγοντας (1ο παράδοξο). Μόλις μπει ο πελάτης, του προσφέρεται μια μπάρα wish από ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σε 10 περίπου λεπτά επιπλέον μερίδα από «ζωντανούς – νωπούς καρπούς» την οποία παρακινείται να φάει… Η κουβέντα ξεκινά δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα, γύρω από τα ενδιαφέροντα του ατόμου, με χιούμορ και έξυπνες ατάκες. Σιγά σιγά τα χέρια ξεκολλάνε από το στήθος και ακουμπούν στα πλαϊνά της καρέκλας και τότε το άτομο χαλαρώνει και είναι έτοιμο να μιλήσει και να ακούσει. «Για πείτε μου λοιπόν , σε τι θα θέλατε να σας βοηθήσουμε και φτάσατε έως εδώ;»

Το άτομο χαλαρό πλέον εξωτερικεύει τον πόνο του από τις δίαιτες και τη μάχη του με τα κιλά. Για μια ακόμα φορά ακούγεται το γνωστό σενάριο. Πολλοί Διαιτολόγοι, πολλές δίαιτες, επανειλημμένα σκαμπανεβάσματα και συνεχίζοντας με ερωτήσεις του πόσα κιλά θέλει να χάσει, πόσα κιλά θα χάνει κάθε βδομάδα, πότε θα τα χάσει αποτυπώνοντας μια διαρκή αγωνία στο πρόσωπό του…

«Ήρθε η ώρα λοιπόν να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό πέρα από τη δίαιτα και την πρόγνωση των χαμένων κιλών και να ξεχάσετε όλα αυτά που ξέρατε (2ο παράδοξο), διαφορετικά σας υπόσχομαι ότι θα είμαι κι εγώ άλλος ένας Διαιτολόγος στη λίστα σας με αυτούς που θα έχετε επισκεφθεί και τα κιλά σας θα συνεχίσουν να σας ταλαιπωρούν μέχρι να πεθάνετε”..» (καυστικός ομολογώ)

Εδώ ξεκινά η εκπαίδευση…1ο στάδιο : Αποενοχοποίηση πείνας…2ο στάδιο: Τί είναι καλό να τρώμε και γιατί…Γίνεται ξεκάθαρος ο στόχος που τρώμε. Να μαζέψουμε δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά και για να παράγουμε την πολυπόθητη σεροτονίνη…3ο στάδιο: Τα κιλά θα χαθούν με έργο/άσκηση…

Στη συνέχεια επεξηγούνται οι 3άδες και οι 2άδες και παρουσιάζονται οι μερίδες που αναλογούν, καθώς και την αξιοποίηση πολλών άλλων τεχνικών και εργαλείων που όπως ακριβώς τα διδάχθηκα στην εκπαίδευση, είδα να εφαρμόζονται τώρα στην πράξη.

Ο πελάτης ανακουφισμένος και γεμάτος πληροφορίες είναι έτοιμος να αποχωρήσει. Και εδώ έρχεται η χαριστική βολή.

«Ζυγαριά έχετε…;»

«Ναι φυσικά»

«Είναι καλή;»

«Βεβαίως, είναι καινούρια»

«Εξαιρετικά, τώρα λοιπόν που θα επιστρέψετε στο σπίτι να τη βάλετε στο πατάρι… και να μην ξαναζυγιστείτε» (3ο παράδοξο)

Συνοπτικά, θα αναφέρω και την δεύτερη κατηγορία, τους “θεραπευμένους”. Η συνεδρία διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά μαζί με όλες τις απαραίτητες σωματομετρήσεις. Το κλίμα είναι ευχάριστο και ζεστό και το άτομο αποχωρεί χαμογελαστό…

Κλείνοντας, θέλω να περάσω μόνο ένα μήνυμα στους συναδέλφους που ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούνται με τις ζυγαριές και τις ψυχαναγκαστικές δίαιτες. Το φαγητό είναι φροντίδα προς στον εαυτό μας και στο σώμα μας και όσο πιο γρήγορα βγάλουμε τον άνθρωπο από το φαύλο κύκλο των κιλών και των Διατροφικών Διαταραχών και στρέψουμε την προσοχή του στην υγεία του, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε.

Monsieur Ζουμπανέα…

Ευχαριστώ για την ευκαιρία όπως και για κάθε γνώση που μου προσφέρατε τόσο εσείς όσο και όλοι εξαιρετικοί εκπαιδευτές του ΚΕΑΔΔ. Με γεμίσατε με τα πιο χρήσιμα εργαλεία ώστε τώρα κι εγώ με τη σειρά μου να συνεχίσω το έργο σας βοηθώντας τους ανθρώπους που θα βρεθούν στον επαγγελματικό μου δρόμο ζητώντας τη βοήθειά μου.

Μαργαρίτα Πρέκα, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

elGreek
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.