Scroll Top
Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία

Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity: 2 χρόνια μετά

Αποφοίτησα από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας το 1996. Είχα την ευκαιρία να μπω στο χώρο της άσκησης και της υγείας πριν ακόμη πάρω το πτυχίο μου εκεί κάπου στο 1993.

Όταν πρωτοσυνάντησα τον Βαγγέλη Ζουμπανέα το καλοκαίρι του 2012, είχα ήδη 19 χρόνια παρουσίας στο χώρο, είχα εμπλουτίσει την εργασιακή μου εμπειρία με πάμπολλες παραστάσεις, ολοκλήρωνα τις σπουδές μου στο 2ο πτυχίο μου στην επιστήμη της Διατροφής και επιπλέον συμπλήρωνα ήδη 8 χρόνια ως συνιδιοκτήτης στο γυμναστήριο μου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Γιατί όμως ξεκινάω την επιστολή μου με αυτές τις επισημάνσεις;

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του Βαγγέλη όταν τον ρώτησα τι πραγματικά πιστεύει ότι θα κερδίσω μέσα από την παρακολούθηση της εκπαίδευσης πάνω στις Διατροφικές Διαταραχές. Δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να μου πει όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε, είναι το σπάνιο και μοναδικό χάρισμα του αυτό… η δίχως φτιασίδια ντομπροσύνη του, ότι μετά το πέρας της εκπαίδευσης “θα βλέπεις την δουλειά και τον κόσμο γενικότερα με άλλα μάτια, θα κόβεις πρόσωπα και χαρακτήρες και θα διακρίνεις τις πιο βαθιές ανάγκες των ανθρώπων σου “.

Στο πρώτο μάθημα θυμάμαι καθυστέρησα ένα 2ωρο, μπήκα στην αίθουσα ενώ η διδασκαλία έτρεχε και προσπάθησα να συντονιστώ όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Δεν χρειάστηκαν πάνω από 2-3 λεπτά της ώρας για να με καταπιεί η δίνη μιας συγκλονιστικής δασκάλας που προσωπικά τη θεωρώ και την πλέον πολυδιάστατη και πολύχρωμη ψυχή της εκπαίδευσης, την χαρισματική Κλινική Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια Μαργγέλα Σχινά!

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας πέρα από εγκέφαλος και ενορχηστρωτής της εκπαίδευσης είναι ο άνθρωπος που παρακαλάς να ανέβει στην έδρα και να μιλήσει, και όσες φορές το κάνει, εάν είσαι έξυπνος σπουδαστής, καταναλώνεις όσο μελάνι διαθέτεις για να κρατάς σημειώσεις.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιωάννα Κοντελέ έρχεται να συμπληρώσει την βασική ομάδα της εκπαίδευσης και να στηρίξει όσα λέει τόσο με επιστημονικά δεδομένα όσο και με πολλά παραδείγματα πραγματικών περιστατικών καθώς οι Διατροφικές Διαταραχές είναι το πεδίο στο οποίο εδώ και χρόνια προσφέρει ψυχή, γνώση και εμπειρία.

Έχουν περάσει 2 χρόνια από το πέρας της εκπαίδευσης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών το οποίο ελέγχεται και πιστοποιείται από το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED. Αν καθυστέρησα να γράψω δύο λόγια ήταν γιατί ήθελα να παρατηρήσω όλη αυτή την γνώση πώς «κάθεται» και πώς ξεδιπλώνεται καθώς ταυτόχρονα σε αλλάζει πρώτα εσένα, τον «θεραπευτή», και σε πλημμυρίζει με ενσυναίσθηση (το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό που οφείλει να έχει ένας πραγματικός θεραπευτής). Επιστημονικότητα δίχως ενσυναίσθηση μπορεί μονάχα επιδερμικά να θεραπεύσει και να δώσει λύσεις… ίσως μάλιστα να οδηγήσει τον ασθενή και πιο βαθιά στην Διατροφική Διαταραχή!

Επώνυμα λοιπόν και δημόσια, θα ήθελα να δηλώσω ότι το γνωστικό αυτό ταξίδι πρώτα από όλα άλλαξε εμένα προσωπικά, και ήρθε να επιβεβαιώσει πολλά από όσα εμπειρικά όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούσα. Μου έδωσε άλλα μάτια για να βλέπω και άλλα αυτιά για να ακούω. Κάποιες φορές αυτό είναι βάσανο, μα χαλάλι!!! Πέρα και πίσω από τις ζυγαριές και τις μεζούρες, υπάρχει ένα άλλο σύμπαν και ασφαλώς ο άνθρωπος είναι παράλληλα και σώμα και ψυχή και πνεύμα.

Εάν είσαι πτυχιούχος Διαιτολόγος ή Γυμναστής ή Ψυχολόγος ή άλλος Επαγγελματίας Υγείας, θα διαπιστώσεις ότι το θέμα των Διατροφικών Διαταραχών πολύ συχνά θα σου χτυπά την επαγγελματική σου πόρτα…Μονάχα που κάτι θα σου λείπει για να μπορείς να διακρίνεις, να δείς και να ακούσεις.

Η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ θα σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι για να μπορέσεις να βοηθήσεις ουσιαστικά τους ανθρώπους/πελάτες σου. 2 χρόνια μετά και έχοντας τη σιγουριά ότι έχω βοηθήσει τον κόσμο μου με άλλους τρόπους πιο σύνθετους μα και πιο ουσιαστικούς, ταυτόχρονα νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δασκάλους μου αλλά και να ενθαρρύνω και άλλους Επαγγελματίες Υγείας να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία… αν μη τι άλλο θα αλλάξουν οι ίδιοι ως άνθρωποι !!!

Γράφει ο Ευάγγελος Ζουμπανέας στο θεόπνευστο βιβλίο του την Διατροφική νοημοσύνη :

“Μια μεγάλη κοιλιά μπορεί να εγκυμονεί… απραγματοποίητες ιδέες και επιθυμίες. Όσο δεν πραγματοποιούνται μεγαλώνει”…Εσύ Διατροφολόγε, Γυμναστή ή Ιατρέ…Θα συνεχίσεις να παρατηρείς την κοιλιά;

Με εκτίμηση,

Βουδούρης Δημήτρης , Sports Science Bsc.- Nutrition/Dietetics HND

Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, Co Owner Golden Gym

elGreek
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.