Η Νευρική Βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση τροφής και ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
Είναι απαραίτητο να διαγνωστούν τέτοιες καταστάσεις αμέσως και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τον ασθενή, παρακολουθώντας παράλληλα την πρόοδο και τις πιθανές ιατρικές επιπλοκές.
Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από Νευρική Βουλιμία καταναλώνουν αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής, την οποία στη συνέχεια “ξεφορτώνονται” με διάφορους τρόπους όπως κάνοντας εμετό, λαμβάνοντας καθαρτικά χάπια, κάνοντας υπεργυμναστική ή ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες.
Η μεταβολή στο βάρος του πάσχοντος καθορίζει την συμπεριφορά του αλλά και την αυτοεκτίμησή του. Οι ασθενείς επιδίδονται σε συνεχείς δίαιτες, κάνουν υπερφαγικά επεισόδια και οδηγούνται σε εκκαθαριστικές συμπεριφορές. Στην συνέχεια επιστρέφουν ξανά σε δίαιτα μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να κρατήσει χρόνια.
Έχει παρατηρηθεί ότι η Νευρική Βουλιμία ξεκινάει στην εφηβική ηλικία και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την εμφάνιση τις Νευρικής Βουλιμίας όπως:
- Κληρονομικότητα
- Ψυχολογικοί παράγοντες π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άτομα που δεν μπορούν να εκφράσουν θυμό, συναισθηματικό τραύμα
- Η οικογένεια πχ μια μητέρα που είναι υπερβολικά ανήσυχη με το βάρος και τη δίαιτα, σχετίζεται με ύπαρξη διατροφικής διαταραχής στα παιδιά
- Οικογένειες που κάνουν επικριτικά σχόλια για το βάρος του παιδιού
- Η πίεση της κοινωνίας για το αδύνατο πρότυπο
Άτομα με Νευρική Βουλιμία συνήθως βιώνουν το αίσθημα κατάθλιψης, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα σώματος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια κρυφή ασθένεια. Ένα άτομο μπορεί να πάσχει χρόνια από Νευρική Βουλιμία χωρίς να το γνωρίζει κανένας από το περιβάλλον του.
Νευρική Βουλιμία : Τα πρώτα σημάδια
Τα σημάδια ότι ένα άτομο πάσχει από Νευρική Βουλιμία μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
Συχνά οι ασθενείς ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για αυτά, ενώ τόσο η κατανάλωση φαγητού όσο και η εκκαθάριση γίνοτναι κρυφά. Παρόλα αυτά, εάν γίνει αντιληπτό κάποια από τα παρακάτω, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε το άτομο να αναζητήσει βοήθεια:
- Βάρος κανονικό ή κοντά στο κανονικό
- Έντονη επιθυμία για απώλεια βάρους
- Κατανάλωση τεράστιας ποσότητας φαγητού σε χρονικό διάστημα 2-3 ωρών
- Προσπαθούν να καλύψουν τις επιθυμίες τους μέσα από το φαγητό
- Επίσκεψη τουαλέτας αμέσως μετά το γεύμα
- Το φαγητό θεωρείται “απαγορευμένο”
- Αυτοτιμωρούνται μέσα από το φαγητό
- Ζυγίζονται συχνά για να έχουν τον έλεγχο του βάρους τους. Ο έλεγχος βάρους είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους
- Κρύβουν ή/και κλέβουν φαγητό
- Εμμονή με το φαγητό και το βάρος
- Αίσθηση φόβου και αβεβαιότητας, άγχος, ενοχές, τύψεις, πανικός
- Απώλεια ελέγχου
- Αίσθηση ότι διαφέρουν από τους άλλους, κουβαλώντας ένα ένοχο μυστικό μαζί τους
- Χαμηλή εικόνα σώματος
- Ακραίες συμπεριφορές ελέγχου βάρους π.χ. εμετό, χρήση καθαρτικών, χρήση χαπιών διαίτης, υπερ-γυμναστική ή νηστεία για να ξεφορτωθεί τις θερμίδες
Τι συνέπειες έχει η Νευρική Βουλιμία
Η συχνή εναλλαγή των συμπεριφορών υπερφαγιας και εκκαθάρισης προκαλεί προβλήματα σε όλο το σώμα.
Οι σοβαροτερες συνέπειες της Νευρικής Βουλιμίας σχετίζονται με την χρήση των εκκαθαριστικών μεθόδων (συνήθως εμετός ή χρήση καθαρτικών). Τα επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια και η εκκαθάριση μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οισοφάγο, οισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος και δυσκοιλιότητα.
Επιπρόσθετα, η πολύωρη ασιτία και τα ακατάστατα γεύματα προκαλούν υπογλυκαιμία. Στην συγκεκριμένη κατάσταση μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων όπως αίσθημα κενού στο στομάχι, έντονη προσκόλληση προς την τροφή, ατονία, ζαλάδα, ευερεθιστότητα, ελαφρύ πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης και ναυτία.
Σε άτομα που πάσχουν από Νευρική Βουλιμία, η μεγάλη συχνότητα εμετών προκαλεί αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Κατά συνέπεια προκαλείται υπόταση, υποθερμία, υπονατριαιμία, πρήξιμο, αναιμία, αρρυθμίες, έμφραγμα ή ακόμα και θάνατος.
Ο εμετός επίσης προκαλεί ερεθισμό στοματικής κοιλότητας στα δόντια και τα ούλα. Διαβρώνονται οι ιστοί των δοντιών και προκαλούνται πληγές ή φλεγμονές, λόγο των στομαχικών οξέων.
Η συχνή χρήση καθαρτικών προκαλεί επίσης φλεγμονή και καταστροφή του εντέρου, αφυδάτωση, διαταραχή ηλεκτρολυτών, κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, τρέμουλο και αδυναμία. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια χρήση των καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πώς θεραπεύεται η Νευρική Βουλιμία
Το άτομο με Νευρική Βουλιμία είναι συχνά περισσότερο πρόθυμο να ακολουθήσει θεραπεία δεδομένου ότι βιώνει πολύ άσχημα συναισθήματα μέσα στο φαύλο κύκλο της διαταραχής.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βοήθειας για τα άτομα με προβλήματα βουλιμίας.
Η ομαδική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα μέλη θα μάθουν το ένα από το άλλο. Ο Διαιτολόγος αρχικά θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για τις ανάγκες του ατόμου, το οποίο θα το βοηθήσει να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μη νιώθει πείνα.
Είναι σημαντικό, το άτομο με Νευρική Βουλιμία να τρώει τακτικά και σωστά. Να μην περιορίζει την πρόσληψη τροφής με στόχο ένα χορτάτο σώμα αλλά και μυαλό από θρεπτικά συστατικά και να περιοριστούν οι εκκαθαριστικές συμπεριφορές.
Ο Ψυχολόγος είναι απαραίτητος στη διαδικασία της θεραπείας. Μπορεί να στηρίξει ψυχολογικά το άτομο που πάσχει και να το βοηθήσει να αναπτύξει σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Επίσης, επειδή η Νευρική Βουλιμία μπορεί να προέρχεται από συναισθηματικά-ψυχολογικά αίτια, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη συμβουλευτική πάνω στα προβλήματα που μπορεί να έχει. Τέλος, η συνεργασία με ιατρό είναι συχνά απαραίτητη, ιδιαίτερα για τον έλεγχο των ηλεκτρολυτών και της καρδιακής λειτουργίας.
Αναζήτηση θεραπευτικής ομάδας με την υποστήριξη του ΚΕΑΔΔ
Οι Διατροφικές Διαταραχές θεραπεύονται, κυρίως όταν το θεραπευτικό σχήμα απαρτίζεται από επιστήμονες εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση τους.
Εκτός από τους Πιστοποιημένους Επαγγελματίες Υγείας του ΚΕΑΔΔ, μέσα από την ιστοσελίδα Diet Coaching, μπορούν να αναζητηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας όπου έμπειροι θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων είναι διαθέσιμοι να υποστηρίξουν άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές.
Έως τώρα, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εμπιστευθεί την θεραπεία τους στους αποφοίτους του ΚΕΑΔΔ έχουν θεραπευθεί από τις Διατροφικές Διαταραχές. Ιστορίες όσων θελήσαν να μοιραστούν την εμπειρία τους, υπάρχουν ανερτημένες στην ιστοσελίδα του Κέντρου.